УКБС ДОМІГСЯ, ЩО ПОСЛУГИ ІНКАСАЦІЇ НЕ ПОДОРОЖЧАЮТЬ

23 жовтня 2012, 09:13
Власник сторінки
Экономист
0
240

Нацбанк врахував пропозиції банківського співтовариства у проекті змін до Інструкції з інкасації коштів та перевезення валютних цінностей

Завдяки принциповій позиції Асоціації „Український Кредитно-Банківський Союз” Національний банк України таки врахував пропозиції банківського співтовариства щодо лібералізації вимог із перевезення та інкасації коштів. Це дозволить банкам зберегти власні підрозділи інкасації та запобігти подорожчанню послуг  перевезення цінностей для бізнесу і населення.

Так, в оприлюдненому Нацбанком проекті змін до Інструкції з організації перевезення валютних цінностей та інкасації коштів у банківських установах (постанова НБУ від 14.02.07 № 45) знайшли відображення пропозиції, надані УКБС в рамках міжвідомчої робочої групи (до складу якої входять представники НБУ, ДСО, асоціацій банків).

Передбачено надання банкам можливості: продовжити використовувати до 01 січня 2015 року оперативний спецтранспорт (придбаний до набрання чинності цією постановою); самостійно визначати необхідний захід охорони при перевезенні суми до 559 тис. грн.;  на власний розсуд установи використовувати або спецпристрої, або вогнепальну зброю при перевезенні коштів панцерованими автомобілями 2-3 класу, а також збільшити у 3 рази обсяг коштів, що перевозяться непанцерованим оперативним автотранспортом із використанням зброї.

Збільшення максимальних обсягів цінностей (до 3 354 тис. грн.) для непанцерованих автомобілів суттєво зменшить витрати банків на інкасацію власних відділень та клієнтів. Оскільки, позбавить банківські установи необхідності здійснювати додаткову (позачергову) доставку проінкасованої готівки й доставляти її окремо до кожного відділення/банкомату, а також інкасувати кожну торгову виручку клієнтів окремо. В результаті, буде збережено маршрути інкасації, клієнти банків не будуть змушені здавати виручку самостійно. Це не тільки зменшить витрати банківських установ, але й зменшить ризики втрати коштів підприємствами та організаціями.

         Подовження терміну використання наявного спецавтопарку до 2015 року запобігає підвищенню вартості інкасації. Адже вимога використовувати для інкасації тільки панцерований оперативний транспорт 3 класу захисту потребуватиме додаткових капіталовкладень в сумі,  яка перевищує 1,5 млрд. грн. по всій банківській системі. Так, середня вартість одного автомобіля становить  понад 500 тис. грн., а кількість інкасаторських машин  в Україні – понад 3 тисячі.

«Слід врахувати збиткову діяльність банків протягом останніх років. Так, за даними НБУ, протягом 2011 р. чистих збитків у обсязі 7,7 млрд. грн. зазнало близько    18 % загальної кількості діючих банківських установ, тоді як за 2010 р. негативний фінансовий результат був зафіксований у 20% установ (тобто у кожному п‘ятому банку), що в цілому по системі перевищило 13 млрд. грн. І хоча з січня по серпень поточного року банки вперше з початку кризи показали позитивний результат (близько 2,9 млрд. грн.), вересень 2012 знову став збитковим (на суму понад 118 млн. грн.), – зазначила Генеральний директор Асоціації “Український Кредитно-Банківський Союз” Галина ОЛІФЕР. – Тому врахування пропозицій УКБС щодо послаблення інкасаторської норми дозволить банкам поступово привести свій спеціалізований автопарк у відповідність до нових вимог, не перекладаючи витрати на своїх клієнтів».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.