УКБС: ДПСУ ТА МІНФІН ПРАГНУТЬ „ЗАЛІЗТИ У КИШЕНЮ” ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ

02 листопада 2012, 13:15
Власник сторінки
Экономист
0
264

УКБС вважає "нульовий варіант" оподаткування обігу цінних паперів дискримінаційним

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» (УКБС) на позицію Незалежної асоціації банків України (НАБУ) щодо необхідності найскорішого прийняття проекту Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів», реєстр. № 11285 від 02.10.2012 (далі – законопроект) зазначає наступне.

 Вказаний законопроект, розроблений Міністерством фінансів України спільно з Державною податковою службою України (і очевидно з урахуванням пропозицій НАБУ) ще на стадії його опрацювання у Кабінеті Міністрів України (вересень 2012) викликав чимало зауважень асоціацій професійних учасників фінансового ринку, у тому числі УКБС, оскільки окрім запровадження спеціального режиму оподаткування операцій з цінними паперами, містив низку неефективних та небезпечних для розвитку бізнесу норм, зокрема:

- безакцептне списання коштів з банківських рахунків платників податків за одноосібним рішенням керівника податкового органу, без звернення до суду;

- обов’язок платника податку сплачувати нараховане податковою грошове зобов’язання до закінчення процедури оскарження;

- дискримінаційні штрафи за несвоєчасну сплату податку по операціях з цінними паперами (100% ставки податку при штрафах за іншими грошовими зобов’язаннями в розмірі 10% та 20% залежно від терміну прострочення платежу) та інші.

 Саме тому Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз», об’єднавшись з іншими професійними учасниками фінансового ринку, виступила  проти суттєвого посилення фіскального тиску на бізнес, надмірного розширення прав податкових органів та намірів перетворити банківську систему у мовчазний каральний інструмент в руках фіскальних органів.

Ми виступили проти обмеження права платників податків на відображення у повному обсязі витратної частини від проведення операцій з цінними паперами, та проти наповнення бюджету ціною знищення не лише фондового ринку, а й бізнесу в Україні.

 Зазначаємо, що аргументи УКБС були враховані Кабінетом Міністрів України, а переважна більшість негативних норм виключена із законопроекту, який 02.10.2012 був зареєстрований у Верховній Раді України у новій редакції за № 11285. 

Водночас, нова редакція законопроекту була доповнена низкою інших суперечливих нововведень, серед яких: узаконення протиправної норми, введеної листом ДПСУ від 09.08.2012, щодо обмеження врахування від’ємного фінансового результату від операцій з цінними паперами на рівні 25%, а також подвійне оподаткування цих операцій (податком на прибуток за ставкою 10% та додатковим «акцизним» податком на обіг цінних паперів за ставкою до 3%).

 Зауважуємо, що практики введення акцизу на обіг цінних паперів немає в жодній країні світу. Є нечисленні випадки застосування податку на фінансові операції. Крім того, що акциз сплачується з підакцизного товару один раз, «особливий податок», який пропонувався у законопроекті, носив перманентний характер та створював мультиплікаційний ефект – тягнув оподаткування при кожному перепродажі цінних паперів. Наприклад, при доходності облігацій в 12% річних та ставці податку 3%, вже четвертий перепродаж зробить такий інструмент збитковим для інвестора. «Акциз з обороту» – абсурдна за правовою конструкцією, шкідлива за економічними наслідками норма, яка зробить невигідним обіг цінних паперів на фондовому  ринку, який і без того слаборозвинений та неефективний.

Саме такі нововведення і спричинили підвищену негативну реакцію представників фінансового ринку щодо законопроекту, який завдає непоправної руйнівної шкоди самому існуванню фондового ринку. У зв’язку з цим законопроект був додатково опрацьований в рамках абсолютно відкритої робочої групи Комітету ВРУ з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики за участю представників державних органів (ДПСУ, НБУ, КМУ) та представників ринку -  УКБС та інших професійних організацій, які мали бажання висловили свою позицію щодо норм законопроекту.

Слід зауважити, що представники НАБУ не знайшли необхідним взяти участь у вказаному засіданні і озвучити свою позицію з цього питання.

За підсумками робочої групи усі присутні представники бізнесу та профільних об’єднань одноголосно виступили проти прийняття вказаної законодавчої ініціативи, яка, крім іншого, не супроводжується жодним економічним обґрунтуванням чи   розрахунками ефекту, очікуваного від її впровадження, та свідчить про повну невизначеність проблем, на вирішення яких вона направлена.

 Щодо пропозиції НАБУ «забути» усі збитки і витрати, які є у підприємств у зв’язку з придбанням цінних паперів, оскільки на фондовому ринку України є «сміттєві» цінні папери, зауважуємо наступне. 

Варіант законопроекту № 11285, зареєстрований у Верховній Раді, що обговорювався робочою групою Комітету ВРУ з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики 11.10.2012, не містив жодних положень про згаданий НАБУ «нульовий» варіант, який назвати нульовим можна з великим застереженням.

Фактично у законопроекті, «розробленому за активної участі НАБУ», передбачалось «анулювання» не тільки збитків, а й витрат на придбання цінних паперів, понесених у попередні періоди, тобто від’ємного фінансового результату, сформованого на початок 2013 року. Внаслідок цього, виникли б ризики, що в 2013 році при продажу цих цінних паперів затрати на їх придбання не будуть враховуватися при визначенні фінансового результату.

«Нульовий варіант», який пропонує ДПСУ, Мінфін та НАБУ (історія з чистого аркуша), прямо суперечить загальним принципам господарювання в Україні, які відображені у Господарському кодексі (пункт 1 стаття 6), яким передбачено забезпечення економічної багатоманітності та рівний захист державою усіх суб’єктів господарювання. Тобто пропонується дискримінаційний варіант: для підприємств, які займаються, наприклад, торгівлею, можна відносити до складу витрат витрати на придбання товарів незалежно від того, коли вони були придбані, а для торговців цінними паперами – ні.

Враховуючи, що левова частка від’ємного результату по операціях з цінними паперами в розмірі 159 млрд. грн. – це витрати на придбання цінних паперів – учасників ринку дивує намагання НАБУ, яка позиціонує себе як захисник інтересів банків, «залізти у кишеню» платників податків, тобто, тих самих банків.

 Якщо приймати рішення застосовувати однаковий підхід для всіх (метод співвідношення витрат і доходів), то:

- можна розділити від’ємний результат по цінним паперам на витрати тих цінних паперів, які наявні в балансах, та збиток, який знаходиться у складі від’ємного результату;

- витрати переносити в ті періоди, коли виникне дохід від їх продажу;

- збитки, які знаходяться у складі від’ємного значення, обліковувати також в загальному порядку – по 25% щорічно.

Враховуючи, що прикінцевими положеннями Податкового кодексу України передбачене обмеження на перенесення збитків минулих періодів на 2012 – 2015 роки, пропонуємо аналогічну норму поширити на прямі збитки (а не від’ємний фінансовий результат) від операцій з цінними паперами. Тобто збитки, які виникли при продажу цінних паперів нижче ціни придбання.

 «Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» завжди готова до відкритого і професійного діалогу з усіма учасниками ринку, – зауважила Генеральний директор УКБС Галина Оліфер. – Сподіваємося, що і НАБУ розділить наше переконання у тому, що податкові механізми повинні стимулювати діяльність суб’єктів господарювання, сприяти підвищенню прозорості та відкритості ринку, встановленню на ньому зрозумілих правил гри задля економічного зростання країни. Що можливо забезпечити лише якісними та виваженими законами і підзаконними нормативно-правовими актами, на прийняття яких і спрямована діяльність нашої Асоціації».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.