УКБС-НБУ: ПЛАТОСПРОМОЖНОМУ ПОЗИЧАЛЬНИКУ ПОТРІБНО ДОВІРЯТИ

05 листопада 2012, 10:53
Власник сторінки
Экономист
0
322

УКБС запропонував регулятору як удосконалити порядок формування та використання банками резервів для відшкодування можливих втрат за активними операціями банків

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» запропонувала Національному банку України вдосконалити порядок формування та використання банками  резервів для відшкодування можливих втрат за активними операціями, що наблизить чинні норми до міжнародних вимог банківського нагляду. Мова йде про необхідність вдосконалення порядку врахування вартості забезпечення за кредитами, періодичності здійснення банком перевірки наявності та стану майна, отриманого в заставу, тощо.    

Так, за наслідками аналізу проекту змін до «Положення про порядок формування та використання банками України резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями» (затвердженого постановою НБУ № 23 від 25.01.2012, далі – Положення) експерти УКБС висловились за необхідність деталізації та більш чіткого тлумачення окремих норм документу.

Зокрема, у зв‘язку із неможливістю попереднього достовірного визначення ефективної процентної ставки за відновлювальною кредитною лінією, запропоновав переглянути розрахунок розмiру резерву за кредитами овернайт/овердрафт, доповнивши їх даними щодо обсягу заборгованості за відновлювальною кредитною лінією.

Крім цього, експерти УКБС пропонують узгодити норми Положення  із Законом України «Про заставу», переглянути та уточнити склад груп,  на  якi подiляється, залежно  вiд рiвня лiквiдностi, прийнятне забезпечення. Так, необхідно уточнити  терміни «транспортний засіб» та «обладнання», визначити особливості віднесення до видів забезпечення об’єктів незавершеного будівництва та доповнити 4 групу окремими видами техніки (наприклад, інвентарем  агропромислового комплексу, та ін.) у зв’язку з тим, що у законодавстві відсутнє однозначне віднесення цих об’єктів до транспортних засобів або до обладнання.

Крім цього, УКБС вважає за доцільне встановити періодичність перевірки стану застави з врахуванням виду заставного майна та стану обслуговування боргу (відсутність / наявність простроченого боргу строком понад 90 днів). Зокрема, експерти УКБС пропонують зменшити втричі (із щорічної до 1 разу на 3 роки)  періодичність перевірок стану нерухомого майна житлового призначення (у разі відсутності простроченого боргу до 90 календарних днів),  що відповідатиме  вимогам  Базельського комітету з банківського нагляду (Базель-ІІ).

«В УКБС переконані, що зменшення кількості перевірок банками платоспроможних позичальників означатиме  зростання взаємної довіри між учасниками кредитних відносин та не вплине на кредитні ризики, - зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Одночасно це дозволить знизити вартість обслуговування кредиту за рахунок зменшення витрат банків на проведення недоцільних перевірок та наблизить новий порядок формування резервів до міжнародних вимог банківського нагляду».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.