НБУ ПІДТРИМАВ УКБС У СПОРІ З ПОДАТКОВОЮ

07 листопада 2012, 07:34
Власник сторінки
Экономист
0
417

Регулятор звернувся до ДПСУ щодо необхідності перегляду позиції з оподаткування обігу цінних паперів

Національний банк підтримав позицію Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» щодо необґрунтованості позиції ДПСУ, яка обмежує право платників податків на формування в повному обсязі витрат від проведення операцій з цінними паперами та деривативами. Банківський регулятор підтвердив неприпустимість прийняття необґрунтованих законодавчих норм, що загрожують збереженню інвестиційного потенціалу всієї економіки.

Як відомо, ДПСУ неправомірно вимагала від платників податків враховувати у декларації з податку на прибуток (з І півріччя 2012 р.) лише 25% суми від’ємного фінансового результату за операціями з цінними паперами та деривативами у платників з доходом понад 1 млн. грн. за 2011 рік (лист ДПСУ № 320/0/71-12/15-1217 від 09.08.2012). Що викликало активні заперечення професійних учасників ринку, позиція яких була підтримана комітетом Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, які вказали на необхідність перегляду позиції ДПСУ через її невідповідність нормам Податкового кодексу України (ПКУ).

Незважаючи на це, ДПСУ не лише не визнала неправомірності своєї позиції, а й мала намір узаконити вищевказану норму листа від 09.08.2012 та ряд інших негативних для фондового ринку фіскальних новацій (у т.ч. подвійне оподаткування операцій з цінними паперами - податком на прибуток 10% та акцизом 3%) у розроблених за її участю змінах до ПКУ (законопроект № 11285 від 02.10.2012). 

У зв’язку зі зверненням УКБС, НБУ також вказав ДПСУ (лист № 12-311/1764-10377 від 02.11.2012) на необхідність перегляду її позиції стосовно розстроченого порядку врахування від’ємного фінансового результату за операціями з цінними паперами (розрахованого станом 01.01.2012). Поділяючи раніше висловлені УКБС аргументи, НБУ вважає, що це дозволить уникнути негативного впливу на фондовий ринок України, у т.ч. ринок державних цінних паперів, та не допустити зниження інвестиційної привабливості України.

В свою чергу, Голова профільного Комітету ВРУ взагалі запропонував зняти з розгляду Верховної Ради податкові ініціативи, зокрема законопроект № 11285, який не отримав однозначної підтримки членів комітету.

«Таким чином, на сьогодні новаторства ДПСУ не підтримані не лише  учасниками, а й регуляторами фінансового ринку (НБУ, НКЦПФР) та Парламентом, - зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Сподіваємося, що підтримка держорганами позиції УКБС щодо неприйнятності подібних методів посилення фіскального тиску на суб’єктів фондового ринку, та принципова позиція НБУ, як незалежного органу монетарної влади, щодо важливості збереження інвестиційного потенціалу всієї економіки, дозволить не допустити прийняття необґрунтованих законодавчих норм. Що є надзвичайно актуальним в поточних економічних умовах, коли (за даними Держстату) приплив прямих іноземних інвестицій продовжує скорочуватися  - у 2011 р. він знизився порівняно з 2010 р. на 2,3%, а у І півріччі 2012 р. зменшився ще на 3%. У ІІІ кварталі п.р. інвестори (за даними ЄБА) поставили найнижчі оцінки умовам ведення бізнесу - 2.14 балів з 5 можливих, що є найнижчим показником з 2008 р. та свідчить про рекордно низьку інвестиційну привабливість України».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.