УКБС ЗАКЛИКАВ НБУ НЕ ЗМЕНШУВАТИ КАПІТАЛ БАНКІВ

12 листопада 2012, 07:53
Власник сторінки
Экономист
0
498

УКБС направив до НБУ зауваження до проекту змін до Інструкції з регулювання діяльності банків, затвердженої постановою від 28.08.2001 р. № 368

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» надала Національному банку України аргументи щодо неприйнятності звуження компонентів регулятивного капіталу банків та штучного зменшення рівня капіталізації банківської системи України. Дані зміни негативно вплинуть на рівень капіталізації національної банківської системи, суперечать міжнародним принципам банківського нагляду та не узгоджуються із попередніми нормативними актами НБУ.

Так, розробленим НБУ проектом Змін до Інструкції про регулювання діяльності банків в Україні (затвердженої постановою НБУ від 28.08.2001 № 368, далі – Проект), передбачено виключення з додаткового капіталу 2-го рівня резервів під стандартну заборгованість інших банків та резервів під стандартну заборгованість клієнтів за кредитними операціями банків, крім резервів за виданими банком зобов’язаннями.

Експерти УКБС вважають, що зазначені резерви є невід’ємною складовою частиною регулятивного капіталу банків як безризикові кошти, з мінімальною ймовірністю використання за призначенням. Їх виключення негативно вплине на обсяг регулятивного капіталу банків, і, відповідно, на нормативи капіталу, зокрема, норматив адекватності регулятивного капіталу (Н2).

УКБС наголошує, що у банківській системі з початку року і без того спостерігалась несприятлива тенденція до зменшення обсягів регулятивного капіталу. Так, максимальне місячне скорочення його обсягів (у лютому порівняно з січнем              2012 р.) становило близько 9,6 % або 7,3 млрд. грн. Дані процеси не могли не позначитися на нормативі адекватності регулятивного капіталу (Н2), значення якого за 9 місяців 2012 р. знизилося з 18,9 до 18,24 %.

Крім цього, УКБС звернув увагу регулятора на невідповідність даних новацій міжнародним принципам формування капіталу банківських установ, зафіксованим у документах Базельського комітету з банківського нагляду, зокрема у «Міжнародній конвергенції оцінки капіталу і стандартів капіталу. Виправлена версія» (Базель ІІ).           Так, згідно до її положень (параграф 42 у редакції від 10.06.2004 р.) невід’ємними складовими  додаткового капіталу банку (капіталу 2-го рівня) є резерви (у тому числі, сформовані на покриття збитків за кредитами) у розмірі не більше 1,25% від обсягу зважених за ступенем ризику активів.

Експерти УКБС також відзначили на неузгодженості даного Проекту з попередніми проектами нормативних актів НБУ (зокрема, проектом змін до Методики розрахунку економічних нормативів регулювання діяльності банків в Україні, затвердженої постановою НБУ від 02.06.2009 № 315), які включали резерви до складових елементів додаткового капіталу банків.

«В УКБС переконані, що зміни, які вносяться до порядку розрахунку банківського капіталу, повинні орієнтуватись на міжнародні вимоги та враховувати поточний стан фінансового ринку, - зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Адже тенденція до скорочення обсягу регулятивного капіталу банків, який за січень-вересень 2012р. зменшився на 167 млн. грн. (склав близько 178 млрд. грн. на 01.10.12 р.), вказує на неприпустимість та необґрунтованість введення норм, що призведуть до штучного звуження капіталізації банківської системи України».  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.