УКБС ЗАПРОПОНУВАВ НБУ СПРОСТИТИ ВІДКРИТТЯ РАХУНКІВ

15 листопада 2012, 16:14
Власник сторінки
Экономист
0
505

УКБС направив до НБУ зауваження до проекту змін до Інструкції з відкриття рахунків

З метою захисту інтересів клієнтів, усунення непорозумінь та передумов для виникнення конфліктних ситуацій  Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» запропонувала Національному банку України вдосконалити порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах.

         Так, за наслідками аналізу проекту Змін до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління НБУ від 12.11.2003 № 492 експерти УКБС надали пропозиції щодо його доопрацювання.

         Зокрема, з метою захисту інтересів клієнтів при встановлення справжності документів, що надаються ними при відкритті банківських рахунків, запропоновано передбачити в Інструкції порядок засвідчення копій відповідних документів.

  Також запропоновано чітко визначити у Інструкції обсяг інформації, яку   клієнт зобов’язаний на вимогу банку надавати для здійснення ідентифікації та вивчення клієнта. Це усуне передумови виникнення конфліктних ситуацій та дозволить банкам належно виконувати вимоги ЗУ „Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму” та Положення про здійснення банками фінансового моніторингу.

         Для усунення непорозумінь з клієнтами запропоновано скасувати вимогу щодо обов’язкового надання підтвердних документів про походження гривні при внесенні її на поточний рахунок нерезидента для сплати комісійної винагороди банку при відкритті та обслуговуванні поточного рахунка. Адже клієнти банків (фізичні особи – нерезиденти), що мають сплачувати комісійну винагороду за надані банківські послуги виключно у гривні,  досить часто не мають документів, що належним чином підтверджують джерела походження гривні – зокрема, у випадках обміну готівкової іноземної валюти, ввезеної із-за кордону, в касах банку / обмінних пунктах. Це призводить до непорозумінь з клієнтами, нарікань на правила банку, які дозволяють сплачувати комісію через касу, та забороняють попередньо вносити суму комісії банку на свій рахунок.

Крім цього експерти УКБС запропоновали передбачити у Інструкції можливість зарахування на поточний рахунок фізособи коштів в іноземній валюті як авансу на відрядження.  Адже організації, що направляють працівників у відрядження за кордон мають забезпечити їх авансовими коштами у національній валюті відповідної держави (або у вільно конвертованій валюті) для здійснення поточних витрат (згідно з Постановою КМУ від 02.02.2011 № 98).

         «В УКБС переконані, що одночасно із передбаченими проектом зменшенням обсягу документів для відкриття рахунків, необхідно спростити процедуру їх відкриття - зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це дозволить створити більш комфортні умови для клієнтів банківських установ, покращить якість фінансових послуг, що стане запорукою зростання попиту на них та підвищить конкурентоспроможність національної банківської системи».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.