УКБС: АДМІНЗАХОДИ НБУ ПОСИЛЯТЬ ТІНЬОВИЙ РИНОК ВАЛЮТИ

16 листопада 2012, 10:56
Власник сторінки
Экономист
0
438

УКБС звернувся до керівництва НБУ, у зв"язку із ситуацією на валютному ринку

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» (УКБС)  стурбована використанням необґрунтованих адміністративних заходів на валютному ринку. Зокрема, тиском на банківські установи з боку регулятора, який погрожує штрафними санкціями та обмеженням здійснення операцій за окремими пунктами генеральних ліцензій у випадку безпідставної відмови в продажі валюти в разі її наявності.

УКБС зауважує, що банки продають валюту, яка надходить в касу  в  обсязі, еквівалентному її купівлі. Наявні у банку кошти використовуються насамперед, для забезпечення клієнтів необхідною валютою для погашення валютних кредитів, а також виконання зобов’язань перед вкладниками по валютним депозитам.

Тому недоцільно розглядати банки як основний чинник формування попиту на валюту. Проблема полягає в іншому - у збереженні високих девальваційних ризиків населення та низькій довірі до національної грошової одиниці, про що свідчать наступні дані. Так, на кінець вересня 2012 р. валютні депозити населення в загальному обсязі депозитів складали майже 50%. При цьому, темп приросту доларових депозитів майже вдвічі перевищив приріст гривневих. 

УКБС вважає, що стабільність курсу має забезпечуватися не каральними адміністративними функціями, а виваженою валютною політикою та станом зовнішньоекономічних операцій країни. Відповідно до Закону України «Про Національний банк України», головною функцією НБУ є забезпечення стабільності національної грошової одиниці України, що є однією з основних складових підвищення до неї довіри населення.

Тому безпідставно звинувачувати банки у погіршенні ситуації на валютному ринку, в умовах, коли є об’єктивні причини додаткового тиску на курс національної грошової одиниці. Так, за 9 міс. п.р. від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі збільшилось на 62,5% порівняно з відповідним періодом 2011 року.

         «Використання подібних адміністративних заходів лише погіршить ситуацію, підштовхуючи девальвацію гривні, активізуючи спекулятивні процеси на «чорному» ринку валюти та підвищуючи недовіру з боку вкладників, валюту яких банки будуть змушені продавати під страхом штрафних санкцій та обмежень діяльності, - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер.  – Для недопущення вказаних негативних наслідків для національної економіки, УКБС звернувся з відповідними аргументами до НБУ».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.