УКБС: НОВИЙ ПОДАТОК ЗРОБИТЬ ВАЛЮТУ ЧОРНОЮ

21 листопада 2012, 07:52
Власник сторінки
Экономист
0
317

УКБС вважає, що наміри введення 15% пенсійного збору на готівкові операції фізосіб призведуть до остаточної тінізації валютного ринку та знецінення гривні

Подібні законодавчі новації ускладнять обслуговування населенням валютних кредитів та можуть спричинити негативні наслідки для внутрішнього валютного ринку та економічної і соціальної стабільності країни через подальшу девальвацію гривні.  

УКБС вважає неефективним шлях наповнення пенсійного фонду за рахунок ажіотажного попиту населення на валюту, як це передбачено у проекті Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо операцій з іноземною валютою» (реєстр. № 11433).

Такі ініціативи свідчать про непослідовність політики державних органів в питанні оподаткування операцій з валютою. Так, на початку 2012 року Мінфін звітував про «створення підґрунтя для сталого розвитку економіки та забезпечення успішного реформування системи державних фінансів», у т.ч. за рахунок скасування 0,5% пенсійного збору з операцій купівлі валюти, а вже наприкінці ц.р. ініціює введення пенсійного збору з операцій продажу готівкової валюти, та ще й у розмірі, що в 30 разів перевищує раніше діючі ставки.

Експерти УКБС зауважують, що в умовах високих девальваційних очікувань та низької довіри до національної грошової одиниці (на кінець вересня 2012 р. валютні депозити фізосіб в загальному обсязі депозитів складали майже 50%; загальний обсяг валюти на руках у населення близько 60 млрд. доларів, що більш ніж в 2 рази перевищує розмір золотовалютних резервів НБУ), населення, для захисту своїх заощаджень, як купувало, так і купуватиме валюту, яку, за необхідності, продаватиме на тіньовому ринку.

УКБС зауважує, що населення не є основним джерелом девальваційних ризиків, які, в першу чергу, пов’язані з глибокими дисбалансами у зовнішній торгівлі України. Так, від’ємне сальдо рахунку поточних операцій за січень-вересень п.р. перевищило 9 млрд. доларів, у т.ч. імпорт товарів перевищив експорт більше, ніж на 14 млрд. доларів.

"Підтримуючи дії Національного банку зі стабілізації валютного курсу, вважаємо, що більш ефективним способом для цього є додаткові засоби впливу на валютний ринок, які отримав НБУ з прийняттям закону щодо розширення інструментів впливу на грошово-кредитний ринок, - зазначають в Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз». - А саме, право запроваджувати на строк до 6 місяців обов’язковий продаж частини надходжень в інвалюті на користь суб’єктів ЗЕД, а також змінювати строки розрахунків за зовнішньоекономічними операціями. Адже суттєвий вплив на формування дисбалансів валютного ринку мають значні обсяги залишків від зовнішньоторговельних операцій на закордонних коррахунків банків (8,5 млрд. доларів), які працюють на економіку інших країн".

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.