УКБС: ВАЛЮТНІ ЗАПАСИ ЗРОСТУТЬ ПРИ ЧІТКИХ ПРАВИЛАХ ПЕРЕКАЗІВ

05 грудня 2012, 08:09
Власник сторінки
Экономист
0
205

В УКБС вважають, що примусова конвертація валютних переказів, передбачена у постанові НБУ від 16.11.2012 № 476, не досягне поставленої мети

З метою захисту інтересів клієнтів при виконанні банками вимог Національного банку України щодо обов’язкового продажу фізособами валюти, що надходить у вигляді переказів з-за кордону на суму понад 150 тис.грн. за місяць, Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулася до регулятора за роз’ясненнями.

Так, численні невирішені питання практичного застосування норм постанови НБУ «Про порядок виплати переказів із-за кордону фізичним особам» (№ 476 від 16.11.2012, далі - постанова) залишилися навіть після роз‘яснення НБУ, яке банки отримали у день набуття постановою чинності (28.11.2012).

Зокрема, потребує уточнення, які саме надходження з-за кордону на користь фізосіб підлягають обов‘язковому продажу; які дії має виконати банк у разі надходження переказу без відкриття рахунку (наприклад, на прізвище фізособи із зазначенням паспортних даних) та у випадку недостатності наявних контактних даних клієнта; чи має право банк  стягувати  комісію за продаж інвалюти, тощо.

Невизначеність ситуацій, коли у фізичних осіб відсутній гривневий рахунок у банку чи клієнт відмовляється отримувати переказ в гривні, а банк вже здійснив продаж валюти на виконання вимог постанови, суттєво ускладнять відносини банків та їх клієнтів.

Для недопущення суттєвого погіршення репутації банку, зростання судової тяганини та відтоку коштів із банківської системи слід врахувати ризики виникнення проблем із обслуговуванням валютних позик населення, частка яких склала на кінець жовтня поточного року 48 % (або 90,5 млрд.грн.) у загальному обсязі кредитної заборгованості фізосіб.

Крім цього, запровадження примусової валютної конвертації ускладнюється внаслідок  технічної неможливості проконтролювати загальну місячну суму валютних надходжень на користь окремої фізособи у випадку здійснення переказів через різні банківські установи чи навіть їх підрозділи.  

В УКБС переконані, що запровадження чітких зрозумілих правил (як для банків, так і для клієнтів) здійснення грошових переказів валюти з-за кордону  дозволить зупинити негативну тенденцію зростання коштів, що надходять в країну через неформальні канали. Адже лише за підсумками 2011р. потік таких переказів збільшився на 186 млн. дол. США та склав майже 1 млрд. дол. США, що становить близько 14 % від загального обсягу приватних грошових переказів з-за кордону. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.