НБУ ПІДТРИМАВ УКБС У РОЗРАХУНКУ КАПІТАЛУ

12 грудня 2012, 09:34
Власник сторінки
Экономист
0
275

За пропозиціями УКБС Нацбанк залишив без змін розрахунок регулятивного капіталу банків

Національний банк України врахував аргументи Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» щодо необхідності включення до компонентів регулятивного капіталу резервів під стандартну заборгованість інших банків та клієнтів за кредитними операціями банків. Це дозволить уникнути штучного звуження капіталізації банківської системи України та збереже кредитний ресурс.

Так, при внесенні змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні (постанова НБУ від 22.11.2012 № 486) НБУ встановив, що при розрахунку регулятивного капіталу банку до додаткового капіталу 2-го рівня включаються резерви під заборгованість за кредитними операціями (крім резервів за наданими банком фінансовими зобов’язаннями) та за операціями з розміщення коштів на кореспондентських рахунках в інших банках, яку віднесено до І (найвищої) категорії якості.

Таким чином, регулятор погодився із аргументами УКБС щодо неприпустимості вимушеного обмеження обсягів регулятивного капіталу банків, як це передбачалось попередньо пропонованими нормами проекту Змін до Інструкції про регулювання діяльності банків в Україні ( постанова НБУ від 28.08.2001 № 368).

«В УКБС вважають, що прийнятий НБУ порядок розрахунку регулятивного капіталу відповідає міжнародним принципам Базельського комітету з банківського нагляду щодо формування капіталу банківських установ, – зазначають в  Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз». – Крім цього, врахування пропозицій нашої Асоціації не допустить погіршення якості та динаміки регулятивного капіталу банківської системи, який збільшився  вперше з початку поточного року лише у жовтні – на 0,3 % (або на 625 млн. грн.) та склав станом на 01.11.2012 близько 179 млрд. грн. Це забезпечить надійну базу для подальшого пожвавлення кредитування національної економіки».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.