УКБС ДОМІГСЯ ВІД РАДИ МІН’ЮСТУ ВІДКРИТИ ДЛЯ БАНКІВ РЕЄСТР БАНКРУТІВ

25 грудня 2012, 10:21
Власник сторінки
Экономист
0
217

За участі представників УКБС відбулося засідання Громадської ради при Міністерстві юстиції України

Громадська рада при Міністерстві юстиції України підтримала ініціативу Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» щодо необхідності забезпечення оперативного доступу банків до Єдиної бази даних про підприємства, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство. Це дозволить зменшити кредитні ризики та підвищити захист вкладників.

За участі керівництва Міністерства юстиції України відбулось чергове засідання Громадської ради Мін’юсту, в ході якого обговорено ініціативу УКБС щодо створення належних правових умов для впровадження пріоритетів Програми економічних реформ на 2010-2014 роки зі зниження ризиків фінансової системи, підвищення її стабільності та рівня капіталізації.

Як зауважив УКБС, Національним планом дій щодо впровадження вказаної державної програми передбачено надання фінансово-кредитним установам можливості перевіряти достовірність поданих документів потенційних позичальників, у т.ч. шляхом забезпечення доступу до інформації про таких позичальників, що міститься у відповідних базах даних органів державної влади.

Адже різке зростання проблемної заборгованості у 12,5 разів за 2008-2012 рр. у кредитному портфелі банків (внаслідок кризових явищ 2008-2009 рр.) довело необхідність більш глибокого та повного аналізу інформації, яка надається банку позичальниками на стадії розгляду заявок на отримання кредитів.

«Враховуючи значний обсяг кредитів, наданих суб’єктам господарювання (614,8 млрд. грн. або 75% кредитного портфелю банків за даними НБУ на 01.12.2012), банкам необхідна оперативна та достовірна інформація про наявних та потенційних юридичних осіб-позичальників, - зауважує Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. - Зокрема, інформація з Єдиної бази даних про підприємства, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, держателем якої є Мін’юст».

Фахівці УКБС зауважують про необхідність організації доступу до інформації з державних реєстрів на сучасному рівні, з використанням технології веб-сервісів, що дозволятиме інтегрувати перевірки у системи автоматизованої обробки кредитних заяв та унеможливить несанкціоновані доступи до цих даних.

Можливість перевірки у режимі он-лайн або за електронним запитом даних про суб’єктів, відносно яких порушена процедура банкрутства, стан провадження у справі (у т.ч. дата порушення провадження, реєстр вимог кредиторів, склад комітету кредиторів, загальні дані щодо вартості активів, кредиторської та дебіторської заборгованостей тощо), сприятиме уникненню банками додаткових ризиків у процесі кредитування та при роботі з проблемною заборгованістю. Це дозволить підвищити захист інтересів вкладників і надійність роботи банківської системи.

На сьогодні процес отримання достовірної інформації, що міститься в державних реєстрах (необхідна банкам для оцінки платоспроможності позичальників і забезпеченості кредитів), є ускладненим та тривалим. Так, інформаційна довідка з реєстру банкрутств видається протягом 10 робочих днів стосовно юридичної особи, яка зробила запит. На платній основі за 2 робочі дні можна отримати скорочений або повний витяг стосовно боржника, щодо якого порушено провадження у справі про банкрутство. При цьому, якщо у запиті відсутні або наведені не повністю відомості, відповідно до яких здійснюється пошук у реєстрі банкрутств, запит повертається заявникові без розгляду.

УКБС зауважує, що для забезпечення оперативного доступу до вказаного реєстру необхідно внести зміни до нормативно-правових актів, якими регламентується його ведення. Зокрема, до «Положення про Єдину базу даних про підприємства, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство» (затверджене наказом Мін’юсту від 15.09.2011 № 3018/5), яким установлений порядок користування реєстром банкрутств та порядок надання відомостей з нього.

Розуміючи важливість стабільної роботи банківського сектору в контексті забезпечення економічної стабільності та сталого економічного розвитку, Громадська рада Мін’юсту підтримала ініціативу УКБС щодо необхідності створення Мін’юстом правових умов для забезпечення оперативного доступу банків, а також інших суб’єктів господарювання, до реєстру банкрутств з метою реалізації державних пріоритетів реформування фінансового сектору та збільшення обсягу інвестицій, залучених в економіку через банківський сектор.

 

Довідка. Питання щодо надання банкам доступу до наявних державних реєстрів з метою перевірки стану позичальника було ініційоване Асоціацією «Український Кредитно-Банківський Союз» у 2011 році. У зв’язку зі зверненням УКБС, Адміністрація Президента України надала розпорядження органам державної влади (НБУ, Мін’юсту, Мінфіну та Нацкомфінпослуг) щодо створення умов для надання фінансово-кредитним установам можливості перевіряти достовірність поданих документів потенційних позичальників, у тому числі шляхом забезпечення доступу до інформації про таких позичальників, що міститься у відповідних базах даних органів державної влади.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.