УКБС ПРОСИТЬ ВРУ НЕ УСКЛАДНЮВАТИ ОФОРМЛЕННЯ ІПОТЕКИ

13 лютого 2013, 12:33
Власник сторінки
Экономист
0
194

УКБС-ВРУ: Недосконалий законопроект (реєстр. № 1177 від 26.12.2012) ускладнить оформлення іпотеки

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» внесла до Верховної Ради пропозиції щодо удосконалення проекту змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку із запровадженням державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (реєстр. № 1177 від 26.12.2012).

УКБС, в цілому позитивно оцінює пропозицію уніфікувати норми законодавчих актів з питань реєстрації права власності на нерухоме майно в Україні. Зокрема, узгодити положення Земельного, Сімейного та Цивільного кодексів України, Закону України «Про іпотеку» та ін. з нормами Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Водночас, УКБС пропонує доопрацювати законопроект для усунення дублювання законодавчих норм, забезпечення їх однозначного тлумачення та врегулювання неохоплених проектом аспектів.

Зокрема, відносно запропонованих у проекті змін до ст. 3 Закону України «Про іпотеку» щодо нотаріального посвідчення іпотечного договору, предметом іпотеки за яким є майнові права на нерухомість, будівництво якої не завершено, експерти УКБС пропонують не змінювати термін «нерухомість, будівництво якої не завершено» на «об’єкт незавершеного будівництва».

Фахівці УКБС пояснюють, що чинне законодавство передбачає можливість та порядок оформлення, а також здійснення державної реєстрації права іпотеки на такий вид майна, як «майнові права на нерухомість, будівництво якої не завершене» (зокрема, ст. 1 ЗУ «Про іпотеку», ч. 1 ст. 5 ЗУ «Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати», ст. 55 ЗУ «Про нотаріат», п. 64 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затверджений постановою КМУ від 22.06.2011 № 703).

Тому прийняття вказаних змін до ЗУ «Про іпотеку» створить законодавчі колізії та ускладнить оформлення в іпотеку такого виду майна. Наприклад, при оформленні в іпотеку майнових прав на квартиру у багатоквартирному будинку, який будується, оскільки квартира не має статусу об’єкту незавершеного будівництва, натомість вона є «нерухомістю, будівництво якої не завершено».

«Врахування пропозицій УКБС дозволить удосконалити законодавчу базу та не допустити зменшення обсягів споживчого кредитування для придбання житла на первинному ринку нерухомості під іпотеку майнових прав на нерухоме майно, а   отже, і обсягів реалізації соціальних ініціатив Президента України щодо доступного житла, – зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це питання має важливе державне значення, враховуючи, що на сьогодні в Україні значний попит на нове житло. Так, (за даними УНІА за 2012 р.) близько 1,2 млн. сімей перебувають у черзі на житло; 41,1% сімей проживають у несприятливих умовах – гуртожитках, «гостинках», непридатних для проживання приміщеннях із забезпеченням менше ніж 13 м2 житлової площі на людину; близько 60% житлового фонду вимагає реконструкції».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.