УКБС: ВРУ НЕ ЛИЧИТЬ ЛОБІЮВАТИ ІНТЕРЕСИ НЕСУМЛІННИХ БОРЖНИКІВ

21 лютого 2013, 08:21
Власник сторінки
Экономист
0
194

УКБС виступив проти популістських законодавчих ініціатив, що зачіпають права кредиторів

Недосконале та суперечливе законодавство з питань захисту прав кредиторів, вкладників банків та споживачів фінансових послуг, «клаптикові» законодавчі зміни, що почергово надають переваги тій чи іншій стороні кредитних правовідносин, не лише не вирішує проблеми відновлення економічного розвитку та захисту громадян, а й нівелює принцип законності - суворого дотримання і виконання законів. Про це заявляє Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз», виступаючи за відхилення низки законопроектів, що перебувають на розгляді Парламенту.      

УКБС зазначає, що захист прав сторін кредитних правовідносин має бути збалансованим і не повинен руйнувати ефективно працюючі законодавчі механізми та дестабілізувати банківську систему, від розвитку якої залежить зростання національної економіки.

Саме тому УКБС звернувся до Верховної Ради щодо відхилення законодавчих ініціатив, які необґрунтовано нівелюють правову захищеність кредиторів і вкладників банків та узаконюють невиконання договірних зобов’язань та судових рішень. Зокрема, законопроекту, який забороняє звернення стягнення на житло, в якому проживає не лише боржник та члени його сімї, а й будь-які інші особи (№ 1048 від 12.12.2012).  

Експерти УКБС зазначають, що редакція проекту допускає широке трактування такого поняття, як «кожна особа, що мешкає разом із боржником», під яке можна підвести не лише позичальника-іпотекодавця та членів його родини, а й будь-яку особу, яка проживає в житловій нерухомості або її орендує. Не містить проект і механізму компенсації втрат від неповернення кредитних коштів та порядку перевірки банком наявності/відсутності у позичальника та членів його сім’ї іншого високоліквідного майна. 

Прийняття неякісного законопроекту зведе нанівець врахування нерухомості як реальної застави, що знищить іпотечне кредитування в країні. Крім того, створить широкі можливості для зловживань з боку несумлінних боржників, насамперед, забезпечених, які мають достатні фінансові можливості для сплати своїх боргів. Адже заборона відчуження стосуватиметься власників як житла економкласу, так і елітних апартаментів.

УКБС зазначає, що законопроект не вирішить проблему соціального захисту населення та низького рівня життя, натомість знівелює платіжну дисципліну проблемних боржників та надасть їм привілеї перед тими, хто добросовісно виконує свої договірні зобов’язання. Для підтримки соціально незахищених громадян передусім, повинен бути розроблений механізм використання коштів бюджету на їх субсидування з метою обслуговування кредитної заборгованості. Саме таким шляхом ідуть уряди інших країн, розробляючи стабілізаційні програми. Неприпустимо вирішувати проблеми позичальників, які зазнали тимчасових фінансових труднощів, за рахунок вкладників банків, право яких на повернення своїх коштів, не може бути поставлене під сумнів.  

«На сьогодні зберігається позитивна тенденція збільшення коштів на депозитах в банках. Так, за даними НБУ, у січні 2013 року обсяг коштів на депозитних рахунках фізичних осіб збільшився до 374,5 млрд. грн. (приріст 19% порівняно з аналогічним періодом минулого року, коли обсяг коштів на депозитах фізосіб становив 314,7 млрд. грн.). Це свідчить про зростання довіри населення до банків, що дозволяє банківській системі накопичувати необхідний ресурс і відновлювати кредитування економіки, обсяги якого за аналогічний період зросли на 17,4 млрд. грн. - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Верховна Рада повинна створювати правове поле, сприятливе для розвитку економіки, а не лобіювати інтереси несумлінних боржників».

УКБС зауважує, що деструктивні методи «підтримки» малозахищених громадян і популістські наміри перекреслять цю позитивну тенденцію та поповнять законодавчу базу неефективними та недієвими нормами, що обернеться негативними наслідками для всього суспільства. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.