УКБС: НБУ НЕ ПОВИНЕН ВИМАГАТИ ДОДАТКОВОЇ ОЦІНКИ МАЙНА ПРИ ВИДАЧІ КРЕДИТІВ

26 лютого 2013, 08:17
Власник сторінки
Экономист
0
188

УКБС запропонував НБУ знизити витрати позичальників при купівлі житла за рахунок відмови від додаткового оцінювання майнових прав на нерухоме майно

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулась до Національного банку України із пропозиціями щодо вдосконалення формування банками резервів для відшкодування можливих втрат за активними операціями. Це дозволить удосконалити оцінку рівня кредитних ризиків при визначенні стану обслуговування боргу, уникнути необґрунтованого підвищення витрат позичальників та банківських установ.

Так, за наслідками моніторингу наявних у банків питань УКБС запропонував   внести зміни до «Положення про порядок формування та використання банками України резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями» (затвердженого постановою НБУ № 23 від 25.01.2012, далі – Положення).

Зокрема, експерти УКБС висловились за встановлення більш диференційованих вимог для різних груп кредитів фізичних осіб при визначенні стану їх обслуговування, що дозволить адекватно оцінити наявний рівень ризику. Адже, згідно до чинних вимог Положення, до категорії кредитів, стан обслуговування яких банк повинен класифікувати не вище, ніж "слабкий", попадають позики із достатньо низьким рівнем ризику. Мова йде про кредити, які  повністю забезпечені майновими правами на банківські метали, що розміщені на депозитному рахунку в банку-кредиторі, та кредити за поточними рахунками, що виникають при здійсненні операцій з використанням спеціальних платіжних засобів в межах виплатних  проектів (зарплатних, пенсійних, тощо) у незначних розмірах.

      УКБС звернув увагу НБУ на необхідність перегляду підстав для здійснення банками перевірок отриманих в заставу майнових прав. Зокрема, отримання в заставу майнових прав на грошові кошти та банківські метали боржника (або майнового поручителя), що розміщені на депозитному рахунку в банку-кредиторі передбачає блокування грошових коштів/банківських металів до виконання  зобов’язань за кредитним договором. Це дозволяє банку повністю контролювати зазначені кошти у разі невиконання боржником зобов’язань за кредитною операцією, що перетворює вимогу про здійснення банком перевірки на недоцільні витрати часу та ресурсів.

      Крім цього, УКБС запропонував для зниження вартості кредитів не проводити додаткове оцінювання майнових прав на нерухоме майно (у разі надання банками кредитів на їх придбання у  продавців/замовників), а використовувати ринкову вартість, зафіксовану у договорі купівлі-продажу, оформленому не раніше ніж за місяць до укладення договору застави.

      «Слід врахувати, що сам факт публічного продажу вказаного майна замовниками будівництва широкому колу покупців уже свідчить про ринкове (на основі взаємодії попиту та пропозиції) формування ціни його продажу, - зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це переконує у тому, що вимога про додаткову оцінку майна суб’єктом оціночної діяльності у даному випадку є зайвою, а її здійснення  необґрунтовано підвищує витрати позичальників на його придбання».


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.