Дорога дорога

12 вересня 2013, 07:57
Власник сторінки
редактор порталу "Слово і діло"
0
255
Дорога дорога

Щоб не задумуватись про неминуче подорожчання проїзду, безавтомобільним киянам залишається масово пересідати на велосипеди, але в нинішніх умовах слова велосипедист і екстремал - синоніми

На фоні перманентних месседжів щодо підписання угоди про асоціацію с ЄС та скандального Фб-одкровення оперної співачки Абдулліної, не кажучи вже про футбол Україна-Англія, навіть така завжди болюча і резонансна тема як підвищення проїзду в київському міському транспорті залишилася в ці дні без особливої уваги.

Між тим, під час недавньої телефонної лінії в «Комсомолці» голова КМДА Олександр Попов однозначно і безапеляційно дав зрозуміти, що перегляду тарифів на проїзд в метро і наземному транспорті не уникнути, от тільки не назвав конкретну суму підвищення, вирішивши поберегти інтригу.

В рамках тієї ж-таки телефонної лінії в КП проектом «Слово і діло» було зафіксовано низку обіцянок Попова, дві з яких напряму пов’язані з вищезгаданим подорожчанням – перша стосується запровадження з 1 січня 2014 року єдиного квитка на проїзд громадським транспортом, а друга – що після цього запровадження тарифи для пільговиків та бюджетників залишаться незмінними.

Варто зазначити, що останнім часом київська влада уникала обіцянок про те, що ціни на проїзд в громадському транспорті зростати не будуть – такі обіцянки востаннє фіксувалися проектом «Слово і діло» на початку року. Наприклад, 9 січня 2013 року заступник голови КМДА Руслан Крамаренко пообіцяв, що вартість проїзду в метрополітені не підвищуватиметься, а менше ніж через місяць, 1 лютого 2013 року, про те саме сказав інший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко. 12 лютого 2013 року уже сам Олександр Попов заявив про незмінність тарифів комунального підприємства «Київпастранс».

Хоч з тих пір пройшло не набагато більше, ніж півроку, у КМДА мабуть вирішили, що ці обіцянки вже застаріли і втратили актуальність – в наш час же все оновлюється з такою великою швидкістю, а тарифи вклякли на місці. Останніми місяцями київська влада якщо щось і заявляла щодо цін на проїзд, то вже без прив’язки до конкретних цифр. От, наприклад, 29 серпня 2013 року Попов запевнив, що вартість проїзду в метро, яке планують добудувати до Куренівсько-Червоноармійської лінії за приватні кошти, не відрізнятиметься від вартості проїзду в звичайному, комунальному метро. В той же день він озвучив обіцянку з приводу того, що в поточному році розпочнеться запровадження диференційованої оплати проїзду в метро. А ще раніше, 25 липня 2013 року, Попов запевнив, що в разі підняття тарифів на проїзд в метро ціни для киян будуть нижчими, ніж для приїжджих.

Можливо, даючи таку обіцянку, Попов розраховував, що в киянах проявиться описаний в численних анекдотах нібито характерний для українців «розклад» - типу, не важливо, як ідуть справи особисто у тебе - головне,  щоб у сусіда все було ще гірше. Таким чином, корінні жителі столиці будуть щиро радуватись тому, що понаєхавшиє платитимуть за метро, приміром, 8 грн, тоді як вони, наприклад, 4 - і на фоні цієї радості і думати перестануть, що донедавна платили 2 грн. Нічого сказати, дуже хитрий тактичний хід.

В цьому контексті нагадаємо, що не далі як 16 липня 2013 року Попов обіцяв, що з 2014 року в якості універсального проїзного на всі види громадського транспорту буде використовуватись легендарна картка киянина, яку абсолютна більшість киян і в очі не бачила, але якою вже цікавиться прокуратура.

Щоб не задумуватись про вартість проїзду, зміни маршрутів, перебої в русі громадського транспорту,  тисняву в години пік та інші неприємні речі, безавтомобільним киянам залишається одне – масово пересідати на велосипеди, і такий тренд поступово формується, принаймні велосипедистів на дорогах стає з роками все більше. Інша справа, що в нинішніх умовах столичного руху велосипедист = як мінімум екстремал, а для громадян з менш міцними нервами і впевненістю у собі спеціальних велодоріжок як кіт наплакав. На біду, очільник КМДА Олександр Попов взяв за правило з року в рік провалювати свої обіцянки щодо їх будівництва – так було і в 2010-му, і в 2011-му, і в 2012-му

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Киев,транспорт,метро,проезд,КМДА,Велосипеды,Попов,Подорожание,проїзні
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.