УКБС: ПАРЛАМЕНТ РЕАНІМУЄ ФОНДОВИЙ РИНОК

19 листопада 2013, 07:56
Власник сторінки
Экономист
0
134

УКБС: Комітет ВРУ з питань податкової політики виправив помилку податківців та скасував акциз на операції з акціями

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» підтримує законодавчі зміни, спрямовані на зниження фіскального навантаження на суб’єктів фондового ринку через скасування податку на окремі операції з цінними паперами. Це дозволить спростити бізнес-середовище, активізувати торгівлю акціями та покращити  інвестиційний клімат в країні.

Так, з метою виправлення термінологічних помилок податкового законодавства, що суттєво ускладнювали функціонування фондового ринку, ВРУ прийняла Закон України від 24.10.2014 № 657-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень». Зокрема, абсурдне за змістом словосполучення «акцій ощадних (депозитних) сертифікатів» (ст.212 ПКУ) було виправлено на «акцій, ощадних (депозитних) сертифікатів», що відповідає реальним інструментам, які використовуються на національному фондовому ринку.

Таким чином, якщо на сьогодні виняток у сплаті особливого податку на операції з відчуження цінних паперів і деривативів встановлено лише щодо «ощадних (депозитних) сертифікатів», то з 1 січня 2014 року акциз на операції з цінними паперами не буде сплачуватися і при торгівлі акціями, частка яких складає близько третини від загального обсягу операцій на фондовому ринку. Разом з тим даний акциз, як і раніше, поширюватиметься на операції з векселями, корпоративними облігаціями та інвестиційними сертифікатами.

Як відомо, наразі запроваджено три ставки акцизного податку: 0% - якщо угода укладена на біржі при наявності біржового курсу; 0,1% - якщо на день угоди є біржовий курс цього цінного паперу; 1,5% - у випадку укладання угоди поза біржею та за відсутності розрахованого за методикою Міндоходів біржового курсу. Одночасно, згубною особливістю даного акцизу є те, що він стягується незалежно від фінансового результату учасників операції. Це призводить до збільшення витрат інвесторів при здійсненні інвестицій у цінні папери. По суті мова йде про додаткове оподаткування фактично збиткових операцій з продажу інвестицій у цінні папери інвесторів-фізосіб та інституційних інвесторів.

В УКБС зазначають, що така ситуація суттєво перешкоджає розвитку позабіржового ринку, на якому в Україні проводиться левова частка (близько 90 %) операцій з цінними паперами. При цьому, в першу чергу, постраждали іноземні інвестори, які не мали можливості укладати біржові угоди з цінними паперами. Як наслідок, відбулося суттєве погіршення інвестиційного клімату в країні, що уповільнило надходження іноземних інвестицій. Так, за січень-жовтень 2013 року чистий приплив іноземних інвестицій в Україну виявився майже вдвічі меншим, ніж за відповідний період 2012 року (склав 1,27 млрд. дол. США).

«УКБС як одне з банківських об’єднань, що виступав проти введення акцизу на операції з цінними паперами, переконаний, що виправлення помилок ПКУ дозволить реанімувати ринок цінних паперів за допомогою активізації звільнених від оподаткування операцій з акціями, – вважає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Адже практика застосування даного акцизу упродовж 2013 року довела його неефективність як інструменту формування доходної бази держбюджету, що підтверджується отриманням на сьогодні менше 8 % очікуваного обсягу надходжень від запровадження даного податку (за січень-серпень склали, за даними Міндоходів, 44 млн. грн.).

Крім того, в УКБС зазначають, що Закон № 657-VII вносить інші позитивні для бізнесу зміни до ПКУ. Так, враховано ще одну пропозицію експертів УКБС щодо скасування необхідності подання платником податків повідомлень про об’єкти оподаткування за місцезнаходженням кожного із них, та встановлено, що про всі свої об’єкти платник податків повідомляє лише за основним місцем обліку (зміни до ст. 63 ПКУ). В УКБС сподіваються, що зазначені новації покращать адміністрування податків, зменшивши час на їх сплату суб’єктами господарювання.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.