УКБС: СУДОВИЙ ЗБІР МОЖНА СПЛАТИТИ ЧЕРЕЗ БАНКОМАТ

20 листопада 2013, 07:59
Власник сторінки
Экономист
0
274

Нацбанк не заперечує можливості сплати судового збору через банкомати, платіжні термінали та ПТКС - УКБС

         За згодою суду, факт сплати судового збору може бути підтверджений квитанціями, виданими платіжними пристроями. Про це зазначає Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз», яка опрацювала питання щодо спрощення сплати судового збору з Державною судовою адміністрацією України та Національним банком України.

Ініціатива УКБС полягає у розширенні для фізичних та юридичних осіб, які звертаються до суду, можливостей оплати судового збору – не лише через установи банків та відділення зв’язку, як це є на сьогодні, а й за допомогою сучасних платіжних пристроїв – банкоматів, платіжних терміналів, програмно-технічних комплексів самообслуговування тощо.

Ефективна реалізація вказаної ініціативи залежить від готовності українських судів приймати в якості підтвердження сплати судового збору касові документи, що формуються із застосуванням платіжних пристроїв. Адже донедавна окремі суди навіть не були згодні приймати як належний доказ платіжні доручення, підписані касиром банку і скріплені печаткою відділення, та керуючись роз’ясненням ДСАУ від 10.11.2011 № 12-6621/11 вимагали засвідчення платіжки керівником банку та головним бухгалтером з печаткою установи банку.

Водночас, в УКБС відзначають позитивні зрушення в цьому напрямку. Так,  ДСАУ врахувала аргументи УКБС про невідповідність вищевказаних вимог діючому законодавству та листом від 16.08.2013 № 12-4618/13 виключила їх зі свого роз’яснення, повідомивши про це свої підпорядковані органи. Раніше ДСАУ підтримала ініціативу УКБС щодо впровадження електронного судочинства в Україні та з 2011 року ефективно реалізує проект «Електронний суд», забезпечивши його доступність для усіх громадян та суб’єктів бізнесу.

Крім того, ДСАУ вважає можливим і прийняття судами в якості доказу оплати судового збору квитанції, виданої платіжним пристроєм, пропонуючи формалізувати це в Законі України «Про судовий збір».

Національний банк, який наділений повноваженнями визначати порядок і форму платежів, підтвердив можливість переказу коштів на рахунок за допомогою платіжних пристроїв, як із використанням готівки, так і у безготівковій формі із використанням електронних платіжних засобів.

У листі на адресу УКБС, регулятор зазначив, що форми касових документів, що формуються із застосуванням платіжних пристроїв, відповідно до п. 1.2 глави 1 розділу IV Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні (затверджена постановою НБУ від 01.06.2011 № 174), установлюються банком з урахуванням обов’язкових реквізитів, визначених пунктами 1.19 – 1.21 глави 1 розділу IV цієї Інструкції, та технічних можливостей платіжного пристрою.

Тобто, якщо квитанція, видана платіжним пристроєм, містить такі основні реквізити, як: ідентифікатор банку (філії, відділення); платник; отримувач; код отримувача; номер рахунку отримувача; найменування банку (філії, відділення) отримувача; номер платіжного пристрою; дата та час здійснення операції; сума та валюта операції; вид операції тощо, такий касовий документ може бути достатнім підтвердженням сплати судового збору, - пояснюють експерти УКБС.

Одночасно, НБУ констатує, що згідно процесуального законодавства суд самостійно встановлює факт сплати/несплати судового збору, відповідно до поданого документа, що підтверджує його сплату.

         «Впровадження ініціативи УКБС щодо розширення способів оплати судового збору за рахунок прийняття судами як належного доказу чеків, виданих банківськими платіжними пристроями, відповідає державним пріоритетам щодо розвитку електронного урядування, електронного судочинства та активізації в Україні масових безготівкових платежів з використанням карткових та інших платіжних технологій, зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер.  Для цього є і необхідна база. Так,  за даними НБУ, протягом трьох кварталів 2013 р. збільшилася кількість банкоматів та терманалів. Наразі банками встановлено майже 39 тис. банкоматів та близько 195 тис. терміналів (за станом на 01.01.2013 банками було встановлено понад 36 тис. банкоматів та майже 163 тис. терміналів). У поєднанні зі зростанням в Україні обсягу розрахунків за товари, роботи, послуги із використанням різних платіжних інструментів та активним розвитком системи електронного судочинства, новація забезпечить безперешкодний та цілодобовий доступ громадян та бізнесу до правосуддя».

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.