Стартує культурно-освітній проєкт «БайкиХАБ»

29 січня 2021, 17:03
0
15
Стартує культурно-освітній проєкт «БайкиХАБ»

Подивитися освітні ролики, виставу та легко вивчити українську пропонують харків’янам в рамках проєкту «БайкиХАБ».

Харківські театрали та освітяни задумалися над потенціалом байки. Вибрали 30 творів різних епох і країн і почали з ними працювати. В результаті реалізації проєкту «БайкиХАБ» мають отримати кілька культурних продуктів.

Передусім — відеобайки, над створенням яких вже працюють художники і актори. Перші ролики мають з’явитися на сторінках проєкту вже у лютому. Вони супроводжуватиметься субтитрами.

«Байки — веселі та повчальні історії з нашого дитинства, які іноді доводилося вивчати напам’ять, а ще й доповідати вчительці, що мав на увазі автор. Це, напевно, демонструвало розвиток пам’яті та логіки дитини. В умовно дорослому житті ми забуваємо про них. Театральні професіонали теж нехтують цим матеріалом, хоча, звісно, у навчальному процесі він використовується повсякчасно. Потенціал байок значно більший, актуальний для сучасної художньої форми», — переконана режисерка проєкту Яніна Зеленська. 

На базі Харківського театру для дітей та юнацтва вона ставить виставу за мотивами байок «з використанням усіх необхідних засобів театру, з використанням музики, співу та автентичних рухів». Режисерка розповідає, що для полегшення роботи акторів та усіх членів команди було вирішено запросити викладача української, але не звичайного.

«Байки можуть допомогти в легкій та розважальній формі зрозуміти традиції пращурів, висвітлити народну мудрість на сучасний лад, дізнатися про особливості мови і, врешті, засвоїти українську. Тому складовою нашого проєкту є мовні клуби, за результатами яких буде створено методичні рекомендації до вивчення української на матеріалі байок», — запевняє керівниця проєкту Аліна Богданович.

Запис до мовних клубів буде відкритим для всіх охочих. Перший набір розпочнеться у лютому. Також в рамках проєкту «БайкиХАБ» проходитимуть відкриті інтенсиви з автентичного співу та руху. 

Виставу організатори планують представити влітку. Вона супроводжуватиметься перекладом жестовою мовою.

Реалізують культурно-освітній проєкт «БайкиХАБ» громадська організація «Платформа театральних ініціатив» і «Honey Academy» за підтримки Українського культурного фонду. Слідкувати за ним можна на сторінках «Платформи театральних ініціатив»
.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.