"Крим - шлях до дому"

05 вересня 2018, 17:04
Власник сторінки
менеджер
0
120
 Крим - шлях до дому

досліджується тема єдності і взаємопов'язаності мистецтва, культур кримськотатарського та українського народів


У Ризі,  в рамках великого арт-проекту «Чумацький шлях», відбулася презентація експозиції "Крим - шлях до дому"

На ній були присутні члени дипломатичного корпусу, представники уряду та парламенту Латвії, українських діаспорних організацій.

Захід було присвячено 27-й річниці незалежності України та організовано за підтримки структури «Культурна дипломатія України від МЗС», Посольства України в Латвії та авторів проекту, колекціонерів, знавців мистецтва – Георгія та Галини Брайловських. У ньому взяли участь члени дипломатичного корпусу Риги, представники латвійського уряду, парламенту, українських громадських організацій Латвії.

На відкритті виставки " - шлях до дому" з вітальним словом виступила тимчасовий повірений в справах України в Латвії Аліса Подоляк. Вона зазначила, що в рамках проекту “Чумацький шлях” вперше в такому обсязі досліджується тема єдності і взаємопов'язаності мистецтва, культур кримськотатарського та українського народів. І це руйнує царську, а згодом - радянську та російську історіографію, які створили міф про принципове військове і політичне протистояння наших народів, а також глибокі відмінності їх культур.

Аналіз представлених музейних артефактів, дослідження істориків, тюркологів, мистецтвознавців в черговий раз доводять, що «Крим – це Україна» не тільки з точки зору міжнародних договорів і права, але, що не менш важливо, і з точки зору нашої спільної історії, культури, мистецтва.

Як зазначили автори унікального міжмузейного проекту «Чумацький шлях», він став результатом співпраці найавторитетніших музеїв України, таких як Національний заповідник «Софія Київська», Музей Івана Гончара, Державний музей декоративного українського мистецтва, Музей української діаспори, та приватних колекцій - О.Фельдмана й О.Шереметьєва.

Презентація Виставки пройшла в латвійському Музеї історії залізниці (Dzelzcela muzejs). У середу експозиція переїжджає до Музею окупації Латвії (Latvijas Okupacijas muzejs), де Георгій Брайловський 6 вересня проведе кураторську екскурсію для всіх охочих.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: виставка,Рига,Україна,Крим,Латвія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.