МИЛОСЕРДЯ – ОСНОВОПОЛОЖНА ЦІННІСТЬ ХРИСТИЯНСЬКОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СУСПІЛЬСТВА

24 листопада 2015, 10:42
Власник сторінки
Народний депутат України
0
22

Переконаний, що саме в християнському демократичному суспільстві демократія може повноцінно реалізувати свій потенціал та служити Богові і людям, а цінність "милосердя" дозволить спростити цей шлях.


В попередніх дописах були розглянуті питання християнських демократичних цінностей(ПРАЦЯ І ДАР БОЖИЙ В ХРИСТИЯНСЬКОМУ ДЕМОКРАТИЧНОМУ СУСПІЛЬСТВІ,СПІВВІДНОШЕННЯ ДУХОВНОГО І МАТЕРІАЛЬНОГО В ХРИСТИЯНСЬКОМУ ДЕМОКРАТИЧНОМУ СУСПІЛЬСТВІ, ЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ В ХРИСТИЯНСЬКОМУ ДЕМОКРАТИЧНОМУ СУСПІЛЬСТВІХРИСТИЯНСЬКІ ЦІННОСТІ В ДЕМОКРАТИЧНОМУ СУСПІЛЬСТВІ).

Сьогодні розглянемо питання милосердя як основоположної цінності в християнському демократичному суспільстві.

В українській мові основними синонімами слова "милосердя" є такі слова: милість, благодать, благодіяння.

Біблія вчить нас бути милостивими до ближнього. Під милосердям буквально розуміють співчутливе ставлення до ближнього, допомогу ближньому, особливо, коли він цього потребує.

Сам Бог говорить і показує приклади неймовірного милосердя:

"І перейшов Господь перед лицем його [Мойсея], та й викликнув: Господь, Господь, Бог милосердний, і милостивий, довготерпеливий, і многомилостивий та правдивий, що дотримує милість для тисяч, що вибачає провину й переступ та гріх..." (Вихід 34:6,7);

"І обходив Ісус всі міста та оселі, ... вздоровлюючи всяку недугу та неміч усяку. А як бачив людей, змилосерджувався Він над ними, бо були вони змучені та розпорошені, як ті вівці, що не мають пастуха." (Від Матвія 9:35,36);

"Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне" (Від Івана 3:16).

Християнин, прагнучи Божої милості для себе, має проявляти смиренність по відношенню до Бога, а також милосердя до ближнього. Саме в цьому разі християнин може заслужити милостивого ставлення до себе від Бога:

"Покайтеся ж та наверніться, щоб Він [Бог] змилувався над вашими гріхами..." (Дії Апостолів 3:19);

"Бо Я [Бог] милости хочу, а не жертви, і Богопізнання більше від цілопалень" (Осія 6:6);

"Було тобі виявлено, о людино, що добре, і чого пожадає від тебе Господь, нічого, а тільки чинити правосуддя, і милосердя любити, і з твоїм Богом ходити сумирно." (Михей 6:8);

"Блаженні милостиві, бо помилувані вони будуть" (Від Матвія 5:7).

З іншого боку базовими цінностями демократичного суспільства є верховенство права, побудова правової держави, справедливість, відповідальність, солідарність, створення рівних умов в економічній, культурній, політичній та інших сферах життя суспільства.

Отже ми бачимо, що основні демократичні цінності не просто збігаються з цінностями християнськими, а на них ґрунтуються. Очевидно, історично сталося так, що демократія запозичила свої базові цінності з християнства, але "відірвалася" від нього і, втративши цей зв'язок сучасна демократія в ряді країн почала навіть заперечувати окремі християнські цінності.

Переконаний, що саме в християнському демократичному суспільстві демократія може повноцінно реалізувати свій потенціал та служити Богові і людям, а цінність "милосердя" дозволить скоротити і спростити цей шлях.

Таким чином, взявши за основу зазначені вище настанови Божі, використавши досягнення демократії як моделі справедливої організації життя суспільства, людина зможе реалізувати і проявити цінність милосердя саме в християнському демократичному суспільстві.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.