SOS КУЛЬТУРА

22 грудня 2014, 11:01
Власник сторінки
гражданин Украины
0
128

Заява колективу Національного заповідника «Софія Київська»

Заява колективу Національного заповідника «Софія Київська» стосовно інсинуацій навколо погроз Міністра культури України щодо звільнення Сердюк Олени Михайлівни, генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» та погроз іншим директорам музеїв України.

Колектив Національного заповідника «Софія Київська» висловлює своє обурення з приводу інсинуацій навколо імені відомого пам`яткоохоронця України,  кавалера ордена Святого Володимира, Віце-президента національного комітету Міжнародної ради з питань пам`яток і визначних місць (ICOMOS), провідного науковця, стараннями якого до переліку пам`ятків світового значення ЮНЕСКО потрапили такі надбання української культури як  Херсонес Таврійський та дерев`яні храми карпатського регіону.

За останні  2,5 роки стараннями оновленого колективу на чолі з Оленю Михайлівною Сердюк було розпочато наукові експедиції та відцифровування фресок та мозаїк в Соборі, результатом чого стало створення першого в історії  тисячолітнього Собору повнокольорового  каталогу (!) Новою командою було актуалізовано текст екскурсій, які не оновлювалися з повоєнних часів ХХ століття, започаткована робота з дітьми та молоддю, чого раніше Софійський заповідник не бачив. Софія Київська перша з музеїв України взяла участь в світовому інтернет-проекті Google-Art. Завдяки встановленню касових апаратів та модернізації менеджменту в 2013 році надходження від діяльності Заповідника досягли свого історичного максимуму, що становило 17 млн. гривень на рік (!)

Репутація Олени Михайлівни Сердюк, її визнання на міжнародному рівні як висококласного фахівця дозволили свого часу повернути в Україну з Ермітажу фрески Михайлівського Золотоверхого монастиря. З приходом нової команди, Заповідник почав відігравати провідну роль в пам`яткоохоронній справі і надавати фахову допомогу та підтримку іншим заповідникам України.

З березня 2014 року при виникненні перших загроз щодо культурної спадщини України керівництво Софії зібрало термінову нараду провідних музейників та пам`яткоохорнців України з метою запобігти  можливим втратам на територіях, які опинилася під загрозою.

Всі рекомендації та дорожня карта були запропоновані Міністерству культури України. Натомість, Міністерство культури України та Комітет по культурі Верховної Ради України, очолюваний на той момент Вячеславом Кириленком нічого не зробили для того, щоб  врятувати загублені на сьогодні культурні скарби української нації. Станом на сьогодні, із-за професійної непридатності та недбалості керівників від культури, в руках яких було зосереджено всю повноту виконавської та законодавчої влади, Україна втратила картини Айвазовського, Музейні скарби Херсонесу, Судакської фортеці, колекції  музеїв Луганську та Донецьку, не кажучи про силенну кількість місцевих осередків культури українського Донбасу.

Ми звертаємося до всіх небайдужих до долі української культури та провідних закладів культури України, які опинилася на межі свого існування із-за непрофесійного та недолугого керівництва галуззю культури, яке ми спостерігаємо останні 11 місяців.

Українська культура сьогодні опинилася на межі безпеки. Загрозлива хвиля некомпетентності  та зухвалого деспотичного керування ставить під загрозу всю розвинуту інфраструктуру закладів культури, яка є нашим найголовнішим активом в питаннях розбудови української державності.

Нас обурює і викликає протест той факт, що замість оголошення програми дій, замість зустрічей з керівниками провідних закладів культури України, задля консолідації зусиль на підтримку реформ, нове керівництво Міністерства культури на чолі з новим міністром розпочали  перерозподіл посад в тих закладах культури, які є візитною карткою України в світі, і які перебувають під захистом  ЮНЕСКО.    Протягом одного дня без будь-яких підстав, всупереч українському законодавству було здійснено спробу  передчасно звільнити з посади директора Софії Київської та Києво-Печерської Лаври.  Такі дії відбуваються задля повернення на посади тих людей, які влаштовували спробу захоплення Лаври з тітушками цієї зими, та змінювали історичні дати заснування собору Софії Київської на угоду Януковичу.

Керівництво Міністерства культури України робить постійну системну помилку, намагаючись з кожним новим Міністром поставити на чолі провідних закладів культури своїх людей, без відповідної освіти та знань, без відповідної культури управління,  що весь час супроводжується скандалами, судовими тяжбами і врешті решт дестабілізує тендітну культурну інфраструктуру.  Це в свою чергу має негативні наслідки для іміджу української влади.

В наш час, коли ми щоденною наполегливою працею доводимо  абсурдність тези Путіна про неспроможність української держави, подібні розхитування соціо-культурного середовища України ставлять під загрозу саме існування тих ознак української державності, якими є такі видатні пам`ятки культурного надбання української нації як Софія Київська.

Ми вимагаємо накласти мораторій на будь-які звільнення в провідних закладах культури  України до моменту оголошення програми діяльності Міністра культури, та пропозицій конкурсного підбору кадрів.

Ми закликаємо всіх наших колег приєднатися до нашого звернення заради захисту тих решток культурного надбання та професійного досвіду, які кожний новий міністр культури намагається знищити з особливою майстерністю.

Ми, колектив науковців та менеджерів Національного Заповідника Софія Київська, керівний склад пам`ятки, яка за всі часи була центром державотворення України і яка має слугувати українському народові взірцем висоти та незламності українського духу протягом тисячоліття, звертаємося до керівництва держави з проханням стати на захист головної цінності демократії – верховенства права над свавіллям влади тимчасових керівників від культури!

 Колектив Національного заповідника

«Софія Київська»

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: Украина,культура,София киевская
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.