Висока музика об’єднала іранця і українців

19 січня 2013, 14:29
Власник сторінки
Журналіст
0
305
Висока музика об’єднала іранця і українців

Але про музичний проект відомого іранського співака та симфонічного оркестру Національної філармонії України нам не показали і не розказали

Висока музика об’єднала іранця і українців

Але про музичний проект відомого іранського співака та симфонічного оркестру Національної філармонії України нам не показали і не розказали


Приблизно рік тому  вперше послухала кілька композицій співака із Тегерана Шанкара Бінешпажу (Shahkar Bineshpajooh) в інтернеті. І якби не читала його сторінку в одній із соціальних мереж, то і не дізналася би про  його спільний музичний проект із Академічним симфонічним оркестром Національної філармонії України. Кілька композицій вони записали наприкінці весни 2012 року, для чого іранець спеціально прилітав в Україну. Згодом виклав на своїй сторінці окремі записані пісні і кілька фото. До слова, на українських сайтах,  в тому числі Національної філармонії, як і у стрічках новин, інформації про це не було. 
В інтернеті не так багато можна прочитати  про Шанкара, і річ не в тому, що те, що він записав із українцями, має всім сподобатися. Важливе інше: це була справді непересічна подія для визнаного музичного колективу нашої країни – в даному випадку симфонічного оркестру Національної філармонії. Та й, напевно, для іранця також. І якщо примітивні музичні новини часто стають сюжетами у відомих випусках новин, то про цей українсько-іранський проект, очевидно, варто було  згадати хоч кількома рядками.  З того, що дізналася про Шанкара  у світовій павутині,  стало відомо, що він зараз, здається мешкає у США, але цей молодий співак гастролює по всьому світу. Записує пісні у супроводі відомих світових оркестрів, в тому числі оркестрів Єревана, Відня і Берселони… Один зі своїх альбомів записав у Парижі. Він дуже артистичний на сцені, володіє прекресним голосом. У 1996 році здобув магістерську ступінь у політичній географії. І хоча не зрозуміти мови, якою співає іранець, однак музичне оформлення, душевність і проникливість виконання можна бачити і відчути. До речі, одна із композицій, яку Шанкар Бінешпажу записав із українським оркестром – “Hala To Khabi”, теж  дуже лірична. І відео цієї композиції розпочинається із прильоту Шанкара в Україну, його зустріч в нашому аеропорту. Ось тут можна послухати цю пісню:
http://www.youtube.com/watch?v=OaKICKn-BN0
Але це – лише маленький приклад з того, що нам рідко (або майже ніколи) не подають на екрани музику, яка виховує естетичні цінності, яка розвиває нашу музичну культури, знайомить із чимось новим, відкриває нові імена як вітчизняної, так і світової музики. Натомість нас намагаються зробити шанувальниками музики, яка почасти нічого спільного із мистецтвом не має.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.