ПОДРІБНЕННЯ СВІТУ - ЦЕ НАСЛІДОК НЕДОЛУГОСТІ ВЛАДНИХ ЕЛІТ

24 вересня 2017, 11:37
Власник сторінки
Економіст
1
325
ПОДРІБНЕННЯ  СВІТУ - ЦЕ  НАСЛІДОК  НЕДОЛУГОСТІ  ВЛАДНИХ  ЕЛІТ

Іспанію - мотлосить, а ЄС - завмерло в очікуванні


Протистояння офіційної влади Іспанії і каталонців переходить в активну фазу. Мадрид вживає жорстких заходів до каталонської ініціативи. Уже затримано 14 старших каталонських чиновників і проти них відкрито кримінальні справи щодо зловживань державними коштами. З типографій гвардією вилучено до 10 мільйонів бюлетенів для референдуму разом із рекламними матеріалами. Виставлено озброєну охорону міністерств та установ в столиці Каталонії Барселоні. Розпочато переслідування офіційною владою Іспанії більше, як 700 каталонських мерів, що сприяли проведенню опитуванню в рамках референдуму. Офіційний веб-сайт референдуму також заблокований гвардією. 

Цілком ймовірно, що найближчим часом ми можемо стати свідками силових протистоянь в Іспанії. 

BREXIT, Каталонія, що далі? 

Закритість та жадібність влади, непродумана політика змішування рас, культур та народів без запровадження запобіжників, підсилена економічним спадом породила суспільне незадоволення усталеними речами. Скоро очікую утиски мусульманського населення в Німмеччині та і у всій ЄС.

Ситуацію в Каталонії можна порівняти з всеукраїнським референдумом 1991 року, а можливо для когось це вважатиметься і сепаратизмом. Ймовірність зовнішньої дистабілізації - висока. Можливо і "рука Москви". Але, на моє переконання, у будь-якій боротьбі за збереження держави важливо вберегти людські життя та знати міру. Бо держава чи "державна машина" сьогодні - це здебільшого надбудова. Нажаль держава, як влада, в більшості країн світу перестала слугувати суспільству, а створений нею клас владарів переважною мірою зайнятий лише особистим збагачення та розвитком власного впливу. 

В Україні ми спостерігаємо ще гіршу ситуацію. Наша влада настільки далека від проблем пересічного українця, що ця прірва неминуче призведе до втрати цілісності території. Тотальний контроль та диктатура в масмедіа не дають нам змоги почути щоденні тривожні сигнали з регіонів де активізувались національні протистояння. Тільки деякі дзвіночки через міжнародну призму можно вловити "досвідченим вухом". Остання заява Уряду Угорщини щодо освіти на угорській мові в Україні, як Вам? Це вже не натяк, це серйозний дороговказ, як на мене, для створення автономії на Закарпатті. А далі, Волинь, Галичина, Бессарабія і т.д. 

Економічні негаразди тільки поновлять та загострять давні етнічні конфлікти і слугуватимуть потужним руйнівником. 

У мене мало віри, що європейські владні еліти здатні переступити через власні амбіції і зберегти мир в ЄС. Навряд вони захочуть поступитись та поділитись важелями впливу, а відтак і джерелами своїх статків. Про наших комсомольців, КДБ-шників, бандитів 90-х, які бравадно називають себе українською владною елітою, я взагалі промовчу. Вони і збагнути загроз не здатні, бо зайняті виключно пакуванням, а про те, щоб чимось поділитись з суспільством, то це взагалі за рамками можливого. 

Відтак ми живемо на передодні суттєвої зміни мапи світу. У мене стійке відчуття, що кількість військових конфліктів буде постійно зростати. Будуть руйнуватись не стільки держави, скільки усталені практики взаємовідносин. Катастрофою я би це не назвав, скоріше еволюція. Пустки не буде. Просто для нового потрібно місце і тому старе треба зруйнувати, щоб звільнити площу для перспектив. Прикро і страшно лише за те, що ця зачистка для еволюційно стрибку забере життя сотень тисяч і понівечить долі мільйонів.

Історична довідка:
Каталонія - відома північно-східна область Іспанії, яка є одним із найбагатших та найпродуктивніших регіонів Іспанії та має глибинну історію, що налічує більше 1000 років. До громадянської війни в Іспанії Каталонія мала широку автономію, але з 1939-75 цю автономію було силою знищено протягом десятиліть диктатури генерала Франсіско Франка. Коли Франко помер, каталонський націоналізм був відроджений, і з часом північно-східний регіон знову отримав автономію. Статут 2006 року надав "нації" більші повноваження та фінансовий контроль. Проте частина статуту автономії була знята Конституційним судом Іспанії у 2010 році попри гнів регіональних влад. Після прийнятого рішення каталонці почали активізуватись навколо питання автономії.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: протесты,Каталония,перспективы,Перспектива,Україна,влада,Іспанія,еліта,референдум о независимости Каталонии,референдум в Каталонии
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.