Стосунки між Токіо і Києвом - більше ніж дружба!

23 березня 2017, 12:08
Власник сторінки
менеджер
1
216
Стосунки між Токіо і Києвом -  більше ніж дружба!
Японія є єдиною азійською країною, яка ввела санкції щодо Росії.

Нічого не повинно бути змінено силою, тільки шляхом переговорів

Позиція уряду Японії щодо незаконної анексії Криму та санкцій проти Росії устами Шігекі Сумі, Посла Японії в Україні.

«Японський уряд зберігатиме санкції проти Росії до тих пір, поки триватиме незаконна анексія Криму і до тих пір, поки Мінські угоди не будуть виконані у повному обсязі», -  заявив Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Шігекі Сумі. 

За його словами, для Японії є важливим не допустити, щоб у силовий спосіб здійснювалися будь-які зміни кордонів чи ставилася під загрозу територіальна цілісність. «У цьому столітті таке не може бути дозволено, не може бути пробачено. Якщо країни мають територіальні суперечки, це має вирішуватися мирним шляхом, адже міжнародне співтовариство має багато правових механізмів, у тому числі Міжнародний суд ООН», - підкреслив Шігекі Сумі.

Відповідаючи на запитання, за яких умов G7 може знову стати G8, він зазначив:- Це залежить від Росії. G7 - на відміну, наприклад, від G20 — є групою, всі члени якої поділяють однакові цінності: демократія, права людини, верховенство права. Член G7 має дотримуватися цих трьох принципів. В іншому випадку, я не думаю, що G7 буде ефективною організацією.

Про японсько-українські відносини та найбільш вдалі проекти Посол Японії в Україні Шігекі Сумі, відповів наступне:

- Японія і Україна завжди мали хороші відносини. Але хороші відносини можуть бути і з тими, з ким ви не маєте багато інтересів. Ви можете мати друга, який живе далеко, і бути з ним у хороших відносинах.

А от після Майдану стосунки між Токіо і Києвом стали більше за дружбу, вийшли на рівень партнерства. Японія є єдиною азійською країною, яка ввела санкції щодо Росії.

Так, були окремі великі спільні проекти і до Майдану, як, наприклад, проект розвитку аеропорту “Бориспіль” (будівництво терміналу D). Але лише за період після Майдану обсяг допомоги Японії становив 1,86 млрд доларів. Тут і 1,1 млрд доларів на реконструкцію очисних споруд Бортницької станції аерації, і 300 млн доларів макрофінансової допомоги для підтримки українського бюджету в часи, коли в України були фінансові проблеми, і 1600 машин та форма для українських поліцейських, і модернізація 120 вагонів Київського метрополітену. За програмою "Кусаноне" Японія допомогла у придбанні сотень одиниць обладнання для українських медичних закладів та ремонту багатьох шкіл.

Я вважаю, що офіційна допомога японського уряду відкриває шлях для приватних інвестицій. У країну, про яку мають мало інформації, японські інвестори не йдуть. Ми маємо приклад країн Азії, в які спочатку заходила японська офіційна допомога, а за нею слідували приватні інвестиції. Я дуже сподіваюся, що так станеться і в Україні.

До речі, нещодавно в Україну приїжджала група японських бізнесменів, щоб ознайомитися з можливостями для інвестицій.

Загалом, в Україні приваблює поєднання високо кваліфікованих працівників і невисокого рівня заробітної плати, а також те, що вона має Угоду про вільну торгівлю з ЄС

Потужна офіційна допомога уряду Японії відкриває шлях для приватних інвестицій японського бізнесу в Україну.

Говорячи про мотиви підтримки Японією України, він відзначив значення політичної і економічної стабільності в Україні для Європи. "Стабільність в Європі є критично важливим питанням для Японії. Ми дуже сподіваємося, що процес українських реформ триватиме і Україна зможе твердо стояти на своїх ногах", - сказав дипломат.

Також, він висловив надію на те, що Україна, у свою чергу, звертатиме більше уваги на питання безпеки в Азії. "Зокрема, на те, що Північна Корея в порушення резолюцій Ради Безпеки ООН проводить запуски балістичних ракет. І також деякі країни намагаються змінити свій вплив силою, шляхом створення штучних островів тощо. З Росією у нас є територіальні суперечки, що мають бути врегульовані на взаємно прийнятних умовах. Таким чином, в цих питаннях ми просимо Україну підтримати японську позицію", - підсумував Шігекі Сумі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Россия,Украина,Япония,уряд,Крим,санкции против России
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.