Відмовляєтеся платити за ЖКП? Маєте знати! (ч.3)

17 червня 2016, 12:40
Власник сторінки
0
191
Відмовляєтеся платити за ЖКП? Маєте знати! (ч.3)

До Вашої уваги — третя стаття із серії публікацій на основі методички «Несплата за ЖКП – що потрібно знати», яку підготувала для українців ГО «Публічний аудит» разом з провідними експертами і юристами

ЗАВАНТАЖИТИ усю методичку можна безкоштовно за посиланням: http://korrespondent.net/url.hnd?url=https://drive.google.com/file/d/0B8VnM3zwsTLhLVlzeXdsM1otYnc/view 

Наша ключова вимога – щоб влада і монополісти перестали нав’язувати людям ціни й тарифи, а сіли з ними за стіл переговорів. Тим паче, що не лише спеціалісти «Публічного аудиту», а все експертне співтовариство заявило про необґрунтованість тарифів.

Поки влада на діалог не йде, ми запропонували українським споживачам декілька місяців МАСОВОЇ непокори з несправедливими тарифами шляхом відмови від оплати житлово-комунальних послуг. На сьогодні це єдиний справді дієвий спосіб протистояння відвертому тарифному грабежу. Протягом цього часу ми рекомендуємо споживачам не витрачати кошти, передбачені на комуналку, а відкладати їх, щоб у потрібний момент погасити всю заборгованість. Проте такий момент настане тільки тоді, коли влада піде на відвертий діалог зі своїм народом та нарешті визнає те, що справедлива ціна на газ для населення – близько 3500 грн за тисячу кубів газу. Нагадуємо, вже достеменно розраховано, що ця сума цілком дозволить українському видобутку не лише розвиватися, а й нарощувати потенціал.

У попередніх матеріалах ми поговорили про типовий договір, коли можуть відключити від мережі, реструктуризацію заборгованості (http://blogs.korrespondent.net/blog/politics/3697774/), про те, як відбувається процес примусового стягнення заборгованості через суд,
що таке судовий наказ та як його скасувати (http://blogs.korrespondent.net/blog/politics/3698580/).

Тепер поговоримо про те, що робити, якщо судовий наказ за Вашою скаргою скасовано, але постачальник звернувся до суду з позовною заявою про стягнення заборгованості. 
 
ОТРИМАЛИ ПОЗОВ ДО СУДУ. ЩО РОБИТИ?

Нові тарифи, затверджені НКРЕКП, яку Президент створив у неконституційний спосіб. Наразі в Конституційному суді розглядається справа щодо законності створення Нацрегулятора. До прийняття рішення в цій справі Ви можете просити суд призупинити розгляд Вашої справи і стягнення боргу, оскільки визнання незаконності НКРЕКП автоматично означатиме незаконність встановлених нею тарифів*.
*Це стосується тільки боргу, який виник з квітня 2015 року.


Загалом, якщо постачальник ЖКП звернеться до суду з позовом, Ви маєте отримати ухвалу про відкриття провадження, а також копію позовної заяви й додані до неї документи.

Не виключено, що Вас повідомлять про подачу позову в інший спосіб, — наприклад, за телефону або через судову повістку.

У такому випадку Вам потрібно звернутися до суду з заявою про ознайомлення з матеріалами справи (право знайомитися з матеріалами справи та робити з них копії передбачено ст. 27 ЦПК України). Її Ви зможете завантажити тут: http://korrespondent.net/url.hnd?url=https://drive.google.com/open%3fid%3d0B8VnM3zwsTLhcVpSRkY5ZjZ1Y1U

Пам'ятайте! Ознайомлення з матеріалами справи — важлива процедура. По-перше, якщо в суді Вам з якихось причини не нададуть копію позову та всіх доданих до неї документів, Ви можете при ознайомленні користуватися технічними засобами — фотоапаратом (в тому числі, встановленому в телефоні), копіювальною технікою.

По-друге, отримані в суді матеріали дадуть Вам можливість оцінити, наскільки обґрунтовані та законні вимоги комунальників, якими доказами вони підтверджують суму заборгованості та факт надання послуги, за який період стягується заборгованість тощо.

Важливо! Свої заперечення проти позову Ви повинні обґрунтувати доказами (ст. 10, 60 ЦПК України). Проте не кваптеся з цим. Ви зобов'язані подати всі наявні докази до або під час попереднього судового засідання, а якщо попереднє судове засідання у справі не проводиться, то до початку розгляду справи по суті (ч. 2 ст. 27 ЦПК України).


Це ж стосується й комунальників: якщо, ознайомившись зі справою, Ви зрозумієте, що власну позицію слід будувати на недоведеності факту надання послуг (наприклад, факт надання послуг комунальники підтверджують лише надсиланням вам рахунків, власною бухгалтерською довідкою тощо), намагайтеся не допустити, щоб комунальники надавали додаткові докази після проведення попереднього судового засідання — заявляйте клопотання про те, що ці докази подані суду з порушенням встановленого порядку.

Рекомендуємо викладати власну позицію стосовно заявлених вимог шляхом подання письмових заперечень проти позову. Зразок заперечень Ви можете завантажити тут: http://korrespondent.net/url.hnd?url=https://drive.google.com/open%3fid%3d0B8VnM3zwsTLhUWxtMkRMRnV3ckk 
До заперечень слід додавати всі наявні у Вас докази. Заперечення варто подавати до судового засідання через канцелярію суду, обов'язково вимагаючи від її працівника ставити відмітку про їх прийняття на вашому екземплярі.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.