Інфляція на кінець року перевищить 40% – «Публічний аудит»

06 травня 2015, 14:21
Власник сторінки
0
62

Зміцнення курсу гривні на сьогодні відбувається штучним шляхом, внаслідок можливості НБУ в ручному режимі зменшувати попит на валюту.

Зміцнення курсу гривні на сьогодні відбувається штучним шляхом, внаслідок можливості НБУ в ручному режимі зменшувати попит на валюту. Проте регуляторові в будь-якому випадку доведеться вдаватися до прямої та електронної емісій, що зумовить зростання інфляції до рівня понад 40 %.

Скасування обмеження на виплату депозитів створить необхідність випуску додаткових гривневих купюр, що є прямою емісією, а також потребуватиме додаткової підтримки ліквідності банків – рефінансування, тобто електронної емісії. Ці два явища призведуть до того, що рівень інфляції досягне швидше за все перевищить 40 % у річному вимірі.

Наразі гривня зміцнюється завдяки тому, що НБУ досі не скасував обмеження стосовно обов’язкового продажу експортерами валютних надходжень та погодження імпортних договорів. Як наслідок, регулятор може в ручному режимі без погодження імпортних контрактів зменшувати попит на валюту, а пропозиція формується в силу обов’язку експортера продавати свої валютні надходження.

Основним покупцем валюти на міжбанку на сьогодні є Нацбанк. Причому він купує за тим курсом, який потрібен. Так наповнюються золотовалютні резерви. Крім цього, не варто забувати про те, що напередодні вихідних та святкових днів обсяги проданої українцями валюти (обміняної в банківських установах) зазвичай збільшується. Люди витрачають її для того, щоб мати можливість створити святкову атмосферу в сім’ї, а тому для населення курс і знижують.

Інфляція на кінець року перевищить 40% – «Публічний аудит»

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: тарифы,ЖКГ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.