Націоналізація: без впливу на курс гривні

09 лютого 2017, 09:58
Власник сторінки
0
386
Націоналізація: без впливу на курс гривні

Вже другий рік поспіль на початку року курс долара щодо гривні зростає, проте доволі швидко повертається до первинних значень.

Вже другий рік поспіль на початку року курс долара щодо гривні зростає, проте доволі швидко повертається до первинних значень. Чи має вплив на іноземну валюту перехід у державну власність наприкінці 2016 року найбільшої комерційної фінансової установи – «ПриватБанк»?

Розпочнемо з того, що цей крок на стан курсу не впливає, адже для реабілітації ПриватБанку, який став державним, були випущені облігації внутрішньої державної позики (далі – ОВДП) на суму 35 мільярдів гривень, а не 147 мільярдів, як повідомляють деякі моніторингові агентства. Відносно ОВДП, то держава взяла на себе зобов’язання, що ці кошти будуть спрямовані тільки на підтримку ПриватБанку, а не на більш широкий фінансовий сектор, вони будуть викуповуватись поступово, з урахуванням можливого тиску на курс гривні, тому великого впливу від націоналізації на курс іноземної валюти не буде відбуватися. Якщо міркувати практично, то дані, які регулярно оприлюднюються НБУ щодо витоку готівки із банків, не свідчать про великі потоки після націоналізації ПриватБанку.

Також, дії НБУ з випуску ОВДП підняли Україну в рейтинговій таблиці провідного агентства світу «Fitch Ratings» з категорії країн, які знаходяться на грані дефолту, в категорію країн, які виконують свої зобов’язання за випущені облігації та цінні папери.

Можу зауважити, що прикладом успішної націоналізації за останні роки стали «Укргазбанк», «Родовід Банк» та «Банк Київ», в даний час вони повністю виконують свої функціональні обов’язки у фінансовому секторі. Тоді як, до націоналізації, ставки за депозитами у цих фінансових установах були невиправдано високими, і вкладники ставали учасниками азартної гри мимоволі.

Набагато важливішими чинниками для коливання іноземного валютного курсу є динаміка інвестицій, які будуть надходити в Україну, експортна виручка, державні витрати на імпорт. В цьому році будуть визначати курс від того наскільки металурги будуть продавати сталь чи аграрії - зерно. За великим рахунком, доля курсу гривні залежить від злагоджених дій уряду та парламенту, а не виключно банківської системи. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.