Відлуння української війни на Близькому Сході

05 серпня 2024, 11:35
Власник сторінки
експерт, політолог
0
33
Відлуння української війни на Близькому Сході

Днями відбудеться загострення у ще одному наряду з українським гарячому конфлікті у глобальному протистоянні «Осі руйнування правил світового порядку» проти колективного Заходу.

Наряду з Україною атаки Ірану та його проксі-сил за підтримки Росії проти Ізраїлю та його західних союзників – це ще один гарячий конфлікт у глобальному протистоянні «Осі руйнування правил світового порядку» проти колективного Заходу. Про те, як найближчими днями розвиватиметься ситуація на Близькому Сході я розповів в інтерв’ю Польському радіо.

Посилання на це інтерв’ю - https://www.polskieradio.pl/398/7857/Artykul/3410654?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR37zafaExat86BsP2-KuIGVuEqin0ABPaD8yXdP8aucVfhbmxUNWgyx0sE_aem_mIaHLxz4GfF6EhLWy63iYg

Вірогідність загострення ситуації на Близькому Сході є небезпечно високою ще з осені минулого року. Коли спочатку у жовтні відбулась атака ХАМАСу на Ізраїль, який у відповідь розпочав військову операцію проти ХАМАСу, що триває досі. А з листопада союзники Ірану єменські хусити почали майже щоденні напади на кораблі, що прямують через Червоне море. Це змусило США і Велику Британію провести кілька раундів повітряних ударів по території Ємену, щоб спробувати ліквідувати їхню інфраструктуру озброєнь.

Ситуація в Ізраїлі та околицях суттєво загострилася в останні дні, після ракетного удару бойовиків «Хезболли» по стадіону та відплатного удару Ізраїлю по Бейруту. Ліквідація з різницею менш, ніж у добу, одного з ватажків ХАМАСу Ісмаїла Ганії та одного із командирів «Хезболли» Фуада Шукра може вивести ескалацію на новий рівень.

Проте наразі немає жодної сили, яка б послідовно робила все для того, щоб у регіоні розпочалась неконтрольована ескалація й повномасштабна війна. В ній не зацікавлений ані Іран, ані Ізраїль. Тому, безумовно, відповідь з боку Ірану та його проксі-сил у вигляді удару по Ізраїлю 100% найближчими днями відбудеться.

Проте всі сторони протистояння готуються до повторення – хоч вже і на новому рівні, у більших масштабах – квітневого сценарію обмеженої відповіді як акта відплати. У квітні Іран запустив по Ізраїлю 150 ракет і більше сотні безпілотників. Цього разу на додачу до ракет та БПЛА з Ірану сілд очікувати одночасних удрів по Ізраїлю с боку проіранських проксі-угруповань – у першу чергу, з боку Хезболли та ХАМАСу.

Тобто, відбудеться загострення у ще одному наряду з українським гарячому конфлікті у глобальному протистоянні «Осі руйнування правил світового порядку» проти колективного Заходу.

Й треба розуміти, що ці конфлікти пов’язані між собою. Черговим підтвердженням чого стала інформація про те, що наприкінці минулого місяця Росія готувалася доставити ракети та іншу військову техніку повстанцям-хуситам в Ємені. Але в останню хвилину відступила через шквал закулісних зусиль США і Саудівської Аравії, щоб зупинити це. Тим не менш, Росія тоді ж розгорнула військовий контингент в Ємені для надання консультацій хуситам.

Як кажуть джерела-американські чиновники, росіяни розглядали озброєння і консультування хуситів як спосіб помститися адміністрації Байдена за її рішення дозволити Україні завдати ударів по російській території із використанням американської зброї. Після цього дозволу очільник Росії Володимир Путін заявив, що як «симетричну відповідь» Росія надасть далекобійні засоби ураження неназваним суб'єктам для завдання ударів по Заходу.

Плани Росії щодо підтримки хуситів з метою непрямої конфронтації із Заходом і загрози подальшої ескалації, про які повідомлялося останнім часом, узгоджуються з низкою російських інформаційних і гібридних операцій. Ці операції мають на меті спонукати Захід відмовитися від підтримки України через побоювання конфронтації з Росією, відзначають аналітики ISW. Й додають, що поглиблення партнерства Росії з Іраном спонукатиме Росію розглянути можливість збільшення підтримки інших іранських маріонеток та використання цих груп в інших непрямих спробах погрожувати Заходу ескалацією.

Що стосується нинішнього наміру Ірану нанести удар по Ізраїлю, то як і у квітні, американці допомагатимуть Ізраїлю відбити напад з боку Ірану та його союзників. Проте вони вже висловили сподівання, що після виконання Іраном обов’язкової програмі відплати за ліквідацію Ганії та Шукра Ізраїль утримається від кроків подальшого розкручування спіралі ескалації й різких дій у відповідь проти Ірану за цю атаку.

#хроніки Третьої світової 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.