“Непомітна” показова війна

07 серпня 2023, 17:13
Власник сторінки
Народний депутат України
0
48

15 років тому почалася російсько-грузинська війна. російські війська зайняли частину території Грузії та дійшли майже до Тбілісі.

Це трапилось після того, як Південна Осетія заявила про те, що Грузія обстрілює прикордонні села та столицю Цхінвалі. Грузини дійсно пішли на силовий метод вирішення давнього конфлікту, про що відкрито і заявляли. Натомість росія вже 8 серпня повідомила про початок "операції з примушення до миру". 

До цього моменту все відбувалося за вже знайомою схемою: роздача російських паспортів жителям Абхазії та Південної Осетії, рішення Грузії щодо напрямку в бік  НАТО (квітень 2008), Олімпійські ігри в Пекіні, а також звучна дата. 8.08.2008 путін в обличчі медведєва, фактично, нападає на суверенну Грузію. Тоді, 9 серпня 2008 року, український журнал «Тиждень» видав номер з цікавою обкладинкою та заголовком: «Наступною буде Україна». І це виявилось пророцтвом.

До речі, багато хто вже в той час наголошував, що конфлікт в Грузії – пряме свідчення того, як росія буде вирішуватиме свої територіальні питання, коли прийде час. Пряме свідчення того, що суверенітет всіх країн, які отримали незалежність на початку 90-х,  для неї - порожній звук. Але наші політики зробили тоді невірні висновки. Вважалось, що «з нами такого не станеться», тим паче, якщо Україна буде враховувати інтереси рф у своїх рішеннях, тим паче, коли на чергових виборах, чергові кандидати маніпулювали російськомовним електоратом, хто та як міг.

Війна в Грузії стала першою війною в Європі у ХХІ столітті. Конфлікт тягнувся 5 днів. російські військові втратили 67 осіб, з грузинського боку було 170 загиблих. Близько 3 тисяч осіб отримали поранення і так чи інакше постраждали у цій п’ятиденній війні. Вважається, що 30 тисяч грузин вигнали з Південної Осетії. 

12 серпня, за посередництвом тодішнього президента Франції Ніколя Саркозі, війну вдалося зупинити. Медведєв та Саркозі розробили план з 6 пунктів, який передбачав припинення вогню та передислокацію військ на колишні позиції, які займали формування до початку бойових дій. Наразі можна точно сказати, що росія зберігає свої війська в Абхазії та Південній Осетії. Це вкотре свідчить про те, що жодні домовленості з країною-терористом неможливі. 

Якою ж була реакція Заходу на це вторгнення? ЄС створив незалежну Міжнародну комісію з розслідувань обставин війни. Її висновки були однозначними: війну розпочала Грузія. Але керівник комісії, дипломатка Хайді Тальявіні, зауважила, що москва спровокувала конфлікт і також несе відповідальність за нього в багатьох аспектах. Було наголошено на тому факті, що до початку війни москва масово видавала російські паспорти жителям Південної Осетії та Абхазії. 

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі завершив своє розслідування тільки півроку тому. У низці військових злочинів були визнані винними три посадовці самопроголошеної Південної Осетії та один російський військовий. Внаслідок цих агресивних п’яти днів Грузія втратила контроль над Абхазією та Південною Осетією. Того ж серпня 2008 року росія визнала «незалежність цих регіонів». За 15 років з моменту війни їхню самостійність також визнали Нікарагуа, Венесуела, Наура та Сирія. Проте, чи завершилась ця війна?  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.