РФ робить з Білорусі «маріонетку» в боротьбі проти України

15 вересня 2021, 10:05
Власник сторінки
Журналіст
0
116
РФ робить з Білорусі «маріонетку» в боротьбі проти України

Протягом довгих років між Україною та Республікою Білорусь зберігалися дружні відносини.

За період правління Олександра Лукашенка в Білорусі, а це нагадаю 26 років, в Україні змінилося чотири президенти і з кожним з них білоруський лідербув у«нормальних»стосунках. Проте, останнім часом риторика глави Білорусі різко змінилася. З’явилися безглузді наративипро «втручання України у внутрішні справи РБ» та «організацію провокацій в Білорусі». Чим зумовлена така різка зміна вектору зовнішньої політики, я й пропоную розібратися.

Протягом своєї незалежної історії, РБ в тій чи іншій мірізавжди знаходилася в сфері впливу Росії. Проте наразі присутність «східного сусіда» відчувається в Білорусі як ніколи потужно. Вказане викликане поступовим економічним спадом в країні (з серпня 2020 року), що зумовиввнутрішню кризу (скорочення золотовалютного резерву, зростання державного боргу тощо). У такому контексті РФ залишається чи не єдиним ринком збуту для білоруської продукції. Крім того, на фоні вказаного спаду, Кремль є такожосновним кредитором для Білорусі.

Іншою причиною є політична криза в країні. Зокрема, якщо забути про розмови близької до Лукашенко «провладної більшості», реальна кількість підтримки останнього коливається в межах 3-6%. Через це «перемога»на останніх виборах й зумовила масові протести, з якими білоруський лідер самотужки справитися не зумів іякби не «вчасна» підтримка з Москви,  покинув би свій пост.

У результаті Олександр Лукашенко став заручником складної ситуації, в якій змушений, заради утримання формальної влади, поступитися власними амбіціями і поступово «здати» країну, в якій будував династію.А був би білоруський лідер хоч трішки далекогляднішим, зараз би мав звання національного героя, натомість змушений «утішатися» роллю маріонетки Кремля.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Росія,Україна,Білорусь
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.