Чи використовую терористи криптовалюту?

07 вересня 2021, 12:29
Власник сторінки
0
122
Чи використовую терористи криптовалюту?

Важливо не стати співучасником їх схем, щоб вподальшому не відповідати по закону!

Як майданчик для майнінгу терористи пропонують використовувати площі закинутих підприємств на території окупованих областей, бо тут є інфраструктура для трифазного струму, до якого можна під'єднати великі контейнери з майнінговими системами. Одна із придатних локацій — Український науково-дослідний інститут вибухозахищеного і рудникового електрообладнання, розташований у Донецьку.

 

За даними правоохоронців, саме переказ криптовалют на електронні гаманці невідомих людей є одним із каналів фінансування «ЛДНР». Якби ми вирішили спробувати себе в ролі спонсора терористів — то здивувалися б, наскільки легко можна залишитися непоміченим для правоохоронців.

Наприклад, щоб створити електронний гаманець для купівлі криптовалюти Monero (яка вважається однією із найбільш анонімних), потрібно лишень скачати програму на комп'ютер або мобільний телефон. Під час реєстрації не потрібно вводити своє справжнє ім'я, номер телефону або електронну пошту.

Надіслати будь-яку суму іншому користувачеві можна за лічені секунди. Для цього потрібно лише знати його «адресу» — багатозначний код — який програма створює автоматично для кожного користувача.

Вже за мить на окупованій території можна перетворити віртуальні монеро на готівку У цьому допомагають окремі мешканці окупованих територій.

Час від часу СБУ затримує власників таких криптообмінників, бо вони брали участь у схемах фінансування тероризму на Донбасі. Наприклад, свого часу правоохоронці звинуватили в незаконній діяльності власників обмінних пунктів «», які займалися конвертацією електронних валют в інтересах терористичної організації «ДНР». Справи вже лежать у суді, але обидва сайти продовжують працювати.

 

Правоохоронці запевняють: цілковита анонімність під час користування криптовалютами — це поширений міф.

Приватні компанії створюють дедалі нові інструменти для відстеження віртуальних транзакцій.

«Наприклад, створений британцями сервіс Elliptic допомагає урядам країн відстежувати фінансування терористів біткойнами, — пояснює юрист Дмитро Никифоров. — Їхнє програмне забезпечення шукає інформацію щодо сумнівних трансакцій, аналізує судові реєстри різних країн, а потім намагається встановити із ними зв'язок у дарк-неті (анонімних інтернет-мережах типу Тор або 12Р — ред.), шукаючи їх сліди на маркетплейсах та криптобіржах. На виході правоохоронці отримують візуалізовану схему взаємодій користувача».

Подібними сервісами навчилися користуватися й українські правоохоронці. Так, за допомогою спеціалізованого сервісу Chainalysis харківські поліцейські  власників електронних гаманців, суму переказу та криптобіржу, через яку здійснювалися перекази.

Так, терористи використовують усі засоби для досягнення своєї мети. Важливо не стати співучасником їх схем, щоб вподальшому не відповідати по закону!

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.