Фармкорпорація Johnson & Johnson знизила ціну на ліки проти туберкульозу

10 липня 2020, 13:29
Власник сторінки
0
15
Фармкорпорація Johnson & Johnson знизила ціну на ліки проти туберкульозу

Зниження ціни на бедаквілін є важливим кроком, і урядам країн необхідно негайно розширити застосування кращих варіантів лікування туберкульозу

Фармацевтична корпорація «Johnson & Johnson» (J&J) оголосила 6 липня про зниження ціни на протитуберкульозний препарат бедаквілін до 1,50 доларів США на день. Це важливий крок, який має дати можливість більшій кількості людей з хіміорезистентним формами туберкульозу (ХР ТБ) отримати доступ до цього рятівного препарату. Але ціну потрібно знижувати й надалі, а також поширювати таку ціну на більшу кількість країн, заявили сьогодні в організації «Лікарі без кордонів»/Médecins Sans Frontières (MSF). MSF тиснула на компанія J&J щодо зниження ціни з моменту появи препарату на ринку у 2012 році, і минулого року разом з хворими на туберкульоз та громадянським суспільством розпочала світову кампанію з вимогою до J&J більш ніж вдвічі знизити ціну, яку корпорація встановила для країн з низьким та середнім рівнем доходу, і встановити її на рівні 1 долар/день. 120 707 осіб підписали петицію, у якій закликають компанію J&J зменшити ціну на препарат.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗрекомендує пероральний препарат бедаквілін як основу лікування ХР ТБ, що дасть змогу замінити старіші й токсичніші препарати, які потрібно щодня вводити інєкційно та які можуть мати нестерпну побічну дію, наприклад, спричиняти глухоту. У світлі пандемії COVID-19 ВООЗ радить країнам надавати лікування хворим на ХР ТБ у безпечному домашньому середовищі за допомогою повністю пероральних режимів з використанням бедаквіліну замість ін’єкцій, для отримання яких людям необхідно ходити до лікарень. 

«Зараз, коли світ переживає пандемію COVID-19, можливість доступного лікування за допомогою бедаквіліну – нагальна потреба для хворих на ХР ТБ, - розповідає доктор Пілар Устеро, консультант з ТБ Кампанії MSF з доступу до основних лікарських засобів (MSF Access Campaign). – Старі ін’єкційні препарати є болючими й викликають тяжкі побічні ефекти, і до того ж, щоб їх отримати, людям щодня доводиться їздити до медзакладів, що збільшує ризик інфікування COVID-19. Тепер, коли ціну знижено, уряди країн мають негайно посилити використання бедаквіліну як основного елементу повністю пероральних схем лікування ХР ТБ. Давайте не втрачати жодної хвилини й покладемо край стражданням людей з ХР ТБ».

Ціна, яку J&J встановила для бедаквіліну, залишалася вирішальною перепоною, через яку країни не могли розширити застосовування такого рятівного лікування, особливо з огляду на те, що бедаквілін – це лише один з багатьох препаратів, які використовуються у схемах лікування ХР ТБ. 

«Компанія J&J не розробляла цей препарат самостійно, – розповідає Шероненн Лінч, старший консультант з політики щодо лікування ВІЛ та туберкульозу Кампанії MSF з доступу до основних лікарських засобів. – J&J отримала державні інвестиції розміром у сотні мільйонів доларів, у тому числі гранти від уряду США та різні фінансові заохочення. Організації, які надають лікування, такі як MSF, також зробили свій внесок у дослідження препарату. J&J ніде не має встановлювати високу ціну на цей препарат».

MSF закликала компанію J&J і надалі знижувати ціну та пропонувати нижчу вартість усім країнам з високим тягарем ХР ТБ, щоб можна було врятувати більше життів. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.