Під час пандемії хворі на туберкульоз потребують безперервного лікування

25 березня 2020, 09:58
Власник сторінки
0
58
Під час пандемії хворі на туберкульоз потребують безперервного лікування
Фото: Oksana Parafeniuk, 2018

Забезпечення безперервності лікування хворих на туберкульоз під час пандемії COVID-19 – важливо для збереження їхнього життя, – зазначають «Лікарі без кордонів»

У Всесвітній день боротьби з туберкульозом (24 березня), який припав на розпал пандемії COVID-19, ми не повинні забувати про людей, які страждають від туберкульозу. Ризик того, що вони серйозно захворіють або помруть у випадку зараження COVID-19, значно вищий через захворювання, яке вони вже мають. Тому життєво важливо, щоб пацієнти із туберкульозом мали змогу продовжувати своє лікування, особливо ті, які ізольовані вдома у зв’язку із загальнонаціональним карантином, розповідають у міжнародній медичній гуманітарній організації «Лікарі без кордонів» (Médecins Sans Frontières/MSF). Продовження лікування означатиме не лише те, що такі пацієнти зможуть вилікуватися від туберкульозу, але й те, що вони матимуть кращі умови для одужання від COVID-19 у разі інфікування.

Люди, які живуть з туберкульозом, можуть бути більш вразливими до COVID-19 та його наслідків. Тому «Лікарі без кордонів» хотіли б наголосити на важливості забезпечення безперервного доступу до профілактики, діагностики та лікування у громадах та закладах охорони здоров’я. Оскільки COVID-19 вже ставить у складне становище системи охорони здоров’я розвинених країн, у світовій спільноті спеціалістів у сфері охорони здоров’я зростає занепокоєння щодо можливих наслідків COVID-19 у тих регіонах, де медичні системи не такі міцні, а також щодо того, що люди, які хворіють на туберкульоз, ВІЛ чи інші інфекційні захворювання, опиняться у більшій небезпеці в разі зменшення доступу до медичних послуг. Саме тому важливо, щоб система охорони здоров’я України і надалі забезпечувала повну підтримку послуг з лікування туберкульозу у країні під час надзвичайної ситуації, що склалася у зв’язку з COVID-19.

В Україні «Лікарі без кордонів» працюють спільно з Міністерством охорони здоров’я та Житомирським обласним протитуберкульозним диспансером задля забезпечення ефективного лікування людей, які страждають від хіміорезистентного туберкульозу. У схемах лікування враховується, що є найбільш ефективним для кожного пацієнта на основі міжнародних стандартів, у тому числі – скорочені схеми лікування (тривають 9-12 місяців – на відміну від стандартних 20-24 місяців), нові пероральні препарати (бедаквілін та деламанід), консультування та санітарно-просвітницька діяльність. Ця епідемія змушує шукати новітні рішення, щоб забезпечити людям, хворим на туберкульоз, можливість продовжувати своє лікування. Наприклад, телефонний зв'язок з пацієнтами, щоб переконатися, що вони дотримуються своєї схеми лікування.

«Лікарі без кордонів» зв’язалися з усіма своїми пацієнтами, які перебувають на амбулаторному лікуванні, та надали їм запас ліків на період карантину, а також психосоціальну підтримку. «Лікарі без кордонів» також розширили свою санітарно-просвітницьку діяльність серед усіх пацієнтів, надаючи їм інформацію щодо способів запобігання COVID-19. Крім того, на локаціях проекту було посилено заходи інфекційного контролю.

«Ми повинні зробити усе, що в наших силах, для запобігання та затримання поширення коронавірусу. Але ми також повинні думати і про інші хвороби, гарантувати доступ до медичних послуг та полегшувати страждання», – зазначає Олена Труш, менеджер з медичної діяльності організації «Лікарі без кордонів» у Житомирі. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.