Росія цілеспрямовано повертається до риторики застою часів СРСР

27 вересня 2019, 18:39
Власник сторінки
соціолог
0
2166

Росія цілеспрямовано повертається до риторики застою часів СРСР

За однією з історико-соціологічних парадигм – суспільства та держави розвиваються циклічно. Суспільство трактують як соціоісторичний організм, основними характеристиками якого є самобутність культури, духовні традиції, релігія, політичні і суспільні інститути, психологічні стереотипи. За таким підходом історія людства являє собою множинність історій окремих суспільств або держав, життєвий цикл яких охоплює виникнення, функціонування та загибель. На зміну їм приходять нові з такими самими циклами розвитку. У контексті світової історії ця теорія звучить досить логічно, якщо не сприймати її надто буквально. Сучасні глобалізаційні процеси трансформували Світ, зробивши його більш складним та багатовимірним.

Як бачимо, Росія не піддалась світовим еволюційним процесам. У політичних рішеннях російських урядовців все ще чітко відслідковуються радянські політичні та економічні методи. Аналітику останніх російських новин без жартів можна сплутати з ефіром РетроФМ.

Повторюючи ідею останніх років горбачовської «перебудови», російська влада вирішила зробити ставку на конверсію оборонної промисловості, яка щедро фінансувалася держпрограмою переозброєння. За останні 10 років ця програма коштувала бюджету РФ понад 20 трильйонів рублів. Міністерство промисловості та торгівлі Російської Федерації запропонувало встановити квоту на держзамовлення російських товарів у розмірі 50%. На додачу – окремо підтримати конверсію в оборонній промисловості. Отож, відсталі оборонні заводи, фінансуватимуться коштами держзакупівель, на які щорічно виділяється більше 13 трильйонів рублів. Без технологічного удосконалення обладнання такі вливання державних грошей у старі заводи є банальним розпилом бюджетів. Звісно, у Держдумі РФ цю ідею підтримали.

Наступною археологічною ініціативою стало відродити практику залучення студентів до державного будівництва. Спільними зусиллями побудуємо новий Комунізм?!

Студентські будзагони братимуть участь у реалізації держпрограми «Забезпечення доступним і комфортним житлом та комунальними послугами громадян РФ». Ця програма, згідно з планом прискорення економіки, у найближчі 5 років повинна поліпшити житлові умови 20 мільйонам сімей. Постанова уряду з даного питання набрала чинності 21 вересня. У документі наголошується, що така практика «сприятиме створенню додаткових умов як для розвитку руху студентських загонів, так і для забезпечення будівельного сектора регіону кваліфікованими будівельними кадрами». От і першу п’ятирічку запланували!

В ефір новинних блоків російських телеканалів найближчим часом повернуться репортажі про «битву за врожай», яку ведуть «заради Росії» жителі сіл. З такою пропозицією на засіданні Ради Федерації доктор економічних наук Олег Корольов:

«Зараз на величезних просторах Росії ведеться битва за урожай, сотні тисяч одиниць техніки, сотні тисяч людей прибирають чудовий хліб! Необхідно звернутися до наших державних ЗМІ і хоч разочок показати цю найбільшу битву заради Росії, (битву) селян у пік збирання великого, чудового врожаю!». Звучить дещо шалено, коментуючи таку заяву посадової особи, можна лише істерично посміхнутись.

У продовження теми про російську демагогію – збільшення бюджетів для окремих пріоритетних задач: на розміщення в Інтернеті контенту по «зміцненню громадянської ідентичності і духовно-моральних цінностей серед молоді» у 2020 році планують витратити майже 600 млн рублів , у 2021 році – 876 млн, а у 2022 році – до 1,4 млрд рублів. Згадаймо, що у федеральному бюджеті 2019 року на роботу державних засобів масової інформації була закладена сума у 84 млрд рублів, з яких 69,2 млрд – відводиться на фінансування «телебачення і радіомовлення».

Минулого тижня Володимир Путін підписав закон про поправки до бюджету, яким збільшив витрати на держпропаганду на 3,4 млрд рублів. З цієї суми частина розміром у 2,5 млрд відійде під виглядом субсидії «Першому каналу».

Очевидно, що сучасні російські управлінці вважають період СРСР апогеєм розвитку Російської держави. Ймовірно тому, що тоді політичним режимом був тоталітаризм, суспільство було легко керованим і беззаперечно підпорядковувалося кожному наказу диктатора. Незгодних можна було заслати до Сибіру або просто розстріляти. Тепер, в епоху технологізації, суспільство стало інформаційним, а світ – відкритим.

Проте, Росія залишається досить закритою, а діджиталізація повним ходом через підконтрольні державі ЗМІ використовуються для маніпулювання свідомістю населення, нав’язування потрібної ідеології, у т.ч. спрямованої на збереження повної влади у «вождя», не дивлячись на всі негаразди, в яких перебуває країна.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Россия,соцопросы,пропаганда,Бедность,Росія,россияне,Российская империя,политика,черта бедности,российский газ,риторика
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.