Мітинг як відповідь на маніпуляції суспільною думкою росіян

13 серпня 2019, 10:51
Власник сторінки
соціолог
0
2213
Мітинг як відповідь на маніпуляції суспільною думкою росіян
Отношение власти РФ к россиянам

Мітинг як відповідь на маніпуляції суспільною думкою росіян

Ще за радянських часів прогресивні науки сприймалися суспільством як нездоровий побічний ефект капіталізму. Колись Микита Хрущов запевняв своїх товаришів, що «Статистика і кібернетика – це продажні тьотки капіталізму!». Така думка, на жаль, збереглася у багатьох людей радянської закалки.

У Москві після масових протестів громадян проти недопусків опозиційних кандидатів на вибори у Мосміськдуму російська влада в черговий раз використала соціологію для прикриття своїх незаконних діянь. Всеросійський центр дослідження громадської думки провів «соціологічне дослідження», щодо ставлення росіян до мітингів. Формулювання питань були відверто некоректними та маніпулятивними, до прикладу: «27 липня у Москві відбулася несанкціонована акція протесту. Ви згодні чи не згодні з думкою, що у подібних ситуаціях влада повинна діяти згідно з законодавством, навіть якщо доводиться застосовувати жорсткі засоби?». По перше, інтерв‘юери не пояснювали респондентам, що саме мається на увазі під «жорсткими заходами». По-друге, дослідники апріорі визначили мирний протест проти політичного можновладства як протизаконне діяння. Більш того, подібні формулювання є неприйнятними для соціологічних досліджень, адже така побудова речення робить питання «наводящим», схиляє респондента до певного варіанта відповіді. Не дивно, що в результаті «дослідження» 61% жителів Москви та 69% росіян відповіли, що вони «Скоріше згодні з тим, що влада повинна діяти згідно з законодавством, навіть якщо доводиться застосовувати жорсткі засоби.» Знову таки, свавільне трактування результатів: «Скоріше згоден» - є очікуваною відповіддю на риторичне питання «…чи повинна влада діяти в рамках закону?». Наступний важливий нюанс це те, що опитування проводилося по телефону, тобто люди були підсвідомо переконані, що їх відповіді не анонімні.

Відчайдушні спроби можновладців переконати суспільство у тому, що беззаконне насилля з боку правоохоронних органів на адресу «незгодних» з діючим кривавим режимом є чимось заурядним, були провальними. 10го серпня Росією прокотилася нова хвиля мітингів. У Москві о 14:00 на проспекті Сахарова відбувся мітинг чисельністю близько 50 000 осіб. У солідарність з Москвою на мітинг вийшли також жителі Пітера. Цього разу протест був проти зловживання правоохоронними органами своїми повноваженнями: «против ментовского беспредела», та за звільнення десятків незаконно та безпідставно ув’язнених.

Московський мітинг підтримали відомі російські журналісти, блогери та співаки, зокрема: Юрій Дудь, Ілля Варламов, FACE, Хаскі та Данило Поперечний. Вони не лише заявили про свою підтримку на камеру, а й закликали свою аудиторію взяти участь у мітинзі і прийшли самі. Реакцією на САНКЦІОНОВАНИЙ мітинг були масові арешти мітингувальників ОМОНом.

Сьогодні Росія успішно втілює в життя радянські байки про статистику та соціологію як таку. Російські можновладці десятиліттями фабрикують результати соціологічних досліджень через маніпуляції у методиках. Такі діяння дискредитують політичну соціологію як науку в очах людей. Усі забувають, що наука сама по собі не являється поганою чи хорошою. Використовуючи її здобутки можна виготовити зброю масового ураження, вилікувати смертельну хворобу або прорахувати точні рейтинги підтримки усіх політичних кандидатів. Наука, зокрема соціологія, це лише інструмент в руках того, хто має ресурси для її застосування. Переглянувши на Росстаті економічну статистику або динаміку рейтингу підтримки Путіна від Всеросійського центру дослідження громадської думки – важко повірити, що у ХХ столітті таке дійсно може відбуватися на державному рівні. Можливо росіяни нарешті прокинулись і більше не дозволять політиканам видавати липову статистику за реальні думки людей?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: митинг,Путин,Социология,социологические исследования,ВЦИОМ,российская оппозиция,манипуляции мнением,мітинги протесту,российские СМИ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.