Довгостроковий ефект антиросійських санкцій: повноцінна рецесія

16 липня 2019, 10:39
Власник сторінки
соціолог
0
1827

Довгостроковий ефект антиросійських санкцій: повноцінна рецесія

Промисловий сектор російської економіки потерпає від рекордного падіння об’ємів виробництва. За звітом Міністерства економічного розвитку Російської Федерації, у першому кварталі ріст російської економіки становив лише 0,5%, а у травні – 0,2%, повідомляє .

Директор аналітичного департаменту «Локо-Инвест» Кирило Тремасов посилається на дані по залізничним перевезенням промислових вантажів. У червні кількість промислових перевезень на території РФ знизилась на 5,4%. Росстат не фіксував таких показників з 2013 року.

Вантажі будівельних грузів скоротились на 4,6%, чорних металів – на 3,3%, промислової сировини – на 3,1%, нафти та нафтопродуктів – на 2,4%, зерна на 36,4%. У плюсі лишились лише цемент: +5,9% та залізні руди: +3,8%. «Інтерфакс» наводить інші статистичні показники по діяльності РЖД: загальні об’єми залізничних перевезень промислових вантажів зменшились на 8,25% за річним показником.

Причиною такої динаміки стало обвальне падіння поставок російського вугілля у Європу, а також введення мит на російський метал у Євросоюзі та США. До того ж знизились обєми поставок зерна через високі ціни на російські експортні зернові культури.

Головний аналітик «Уралсиб» Олексій Девятов прокоментував таку економічну ситуацію наступним чином: «Основним негативним фактором є наслідки збільшення податкового навантаження громадян на початку року». Навіть Росстат, звіти якого зазвичай не відповідають стандартам прозорості та статистичної точності, опублікував песимістичний блок макростатистики за травень. У звітах з різними сферами візуалізоване падіння темпів російської економіки.

Звісно, збільшення податків, зниження купівельної спроможності населення, зниження експорту через санкційні обмеження та дефіцит інвестицій – гарантує погішення внутрішньо- та зовнішньоекономічних показників.

З огляду на те, що у США заплановані президентські вибори на 3 листопада 2020 року, тож варто очікувати нових переговорів щодо посилення антиросійських санкцій.

Ріст російської промисловості з початку 2019 року знизився з 4,6% до 0,9%. Навіть такий показник був забезпечений лише за рахунок збуту природовудобувних ресурсів: нафтодобування зросло на 1,3%, видобування газу – на 4,6%, кам’яного та бурого вугілля – на 1,1%.

У червні Міністерство економічного розвитку РФ знизило прогноз по росту ВВП на поточний рік – до 1%, замість обічяних у січні 1,2-1,7%.

Це сталося за півтора тижня після того, як міністр економічного розвитку Максим Орєшкін на зустрічі з Володимиром Путіним у Кремлі повідомив, що «Підвищення НДС переноситься економікою краще, ніж очікувалось», а економічний ріст у 2019 році перевищить прогнози Міністерства економічного розвитку РФ (1,3%).

Банк Росії вступив у відкриту полеміку з Орєшкіним, адже Орєшкін звинувачував Центральний Банк у невиконанні обіцяних Президенту РФ прогнозів по економічному росту.

Поки нерадиві політики шукають винних, високопарно обіцяючи «комунізм», звичайні люди беруть кредити, аби хоч якось звести кінці з кінцями. Ріст зарплат у реальному вираженні від 3,1% до 2,8%, і відповідно потягнув за собою купівельну спроможність. Але з поправкою на інфляцію, ріст цін на комунальні платежі, орендну плату, на товари та послуги – такий ріст варто класифікувати як зниження. За даними Росстату: з 2014 року доходи росіян знизились на 10-12%.

Падіння достатку пересічних громадян стимулювало бум споживацьких кредитів. Якщо б за останній рік банки не видали населенню 1,5 трильйонів коштів кредитами, то ріст російської економіки зупинився би взагалі, як Російцький Центральний Банк.

Центральний Банк РФ: «За нашими оцінками, у І кварталі 2019 року ріст ВВП міг суттєво знизитись при відсутності такої підтримки».

ЦБ зазаначив: відсоток домогосподарств, у котрих є непогашені кредити, у травні 2019 досяг 44% (у порівнянні з 38% у травні 2018 і з 34% у травні 2017 року). Із нинішніх 44%: 32% виплачують споживацькі кредити, а 10% – іпотеку.

Не зважаючи на рішення Парламентскої асамблеї Ради Європи про повернення російської делегації до повноправної роботи в ПАСЕ, економічні санкції ЄС та США продовжують чинити свій каральний вплив на державу-агресора. Незалежні від почуття гідності та стандартів журналістики російські ЗМІ можуть скільки завгодно возвеличували успіх кремлівськой дипломатії, але реальну ситуацію та економічні перспективи Російської Федерації нам показують вищенаведені цифри.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Россия,Бедность,Росія,нищета,правда жизни,економика,економічна криза
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.