СТАГНАЦІЯ І НИЗЬКИЙ ВВП: БАНКИ ТА КОРПОРАЦІЇ ПОДВОЇЛИ ВІДТІК КАПІТАЛІВ З РОСІЇ

27 червня 2019, 10:35
Власник сторінки
соціолог
0
4235

СТАГНАЦІЯ І НИЗЬКИЙ ВВП: БАНКИ ТА КОРПОРАЦІЇ ПОДВОЇЛИ ВІДТІК КАПІТАЛІВ З РОСІЇ

СТАГНАЦІЯ І НИЗЬКИЙ ВВП: БАНКИ ТА КОРПОРАЦІЇ ПОДВОЇЛИ ВІДТІК КАПІТАЛІВ З РОСІЇ

Спостерігаючи за великими гравцями на світовий політичній арені, завжди варто слідкувати за новинами їх внутрішньої економіки. Таким чином можна передбачити розподіл балансу сил у геополітичному регіоні. Росія провадить агресивну та відверто незаконну зовнішню політику. Виникає важливе питання: що ж за ширмою, чи аргументовано це економічно?

За звітами на офіційному порталі Центрального банку Російської Федерації, можна відзначити, що відтік капіталу з Росії значно прискорився. Причинами цьому є те, що іноземний бізнес згортає операції, а вітчизняний – масово вивозить валютну виручку за кордон.

За підсумками першого кварталу 2019 року чистий вивіз капіталу приватним сектором, у порівнянні з тим же періодом 2018 року, виріс на 87%. Вивіз капіталу досяг рекордних 34,7 млрд доларів, повідомив в оперативній оцінці Центральний банк Російської Федерації.

Прискорення відтоку приватного капіталу не дозволяє рублю отримати обіцяну вигоду від нафтової торгівлі. Також Росія припинила закупати партії іноземної валюти для регулювання та підтримки курсу рубля. Це зробило рубль більш залежним від місцевих державних облігацій, в яких загальний відтік іноземного капіталу склав 8 мільярдів доларів США.

Що ж стосується обіцяного російською владою росту ВВП, то тут також вельми невтішні показники. Реальних 0,5% ВВП відверто суперечать обіцянкам російських можновладців.

Світовий економічний портал THINK Economic and Financial Analysis презентує дані про квартальну динаміку показників ВВП РФ на 2014-2019 роки.

Помітно значне уповільнення темпів економічного зростання, що свідчить про спад іноземних інвестицій у економіку держави.

Що ж стосується зовнішнього боргу Російської Федерації, то за даними Центрального банку Російської Федерації станом на 1 квітня 2019 року, зовнішній борг РФ склав 467,8 млрд доларів США. Протягом I кварталу 2019 року він збільшився на 13,8 млрд доларів США. Найбільш істотний вплив на динаміку показника має збільшення заборгованості органів державного управління в результаті придбання іноземними підприємцями суверенних цінних паперів Російської Федерації.

Коли не лише світові, але й російські ЗМІ звітують про стагнацію російської економіки, РОССТАТ відверто заявляє про зубожіння пересічних росіян, а саме:

- 79,5% російських багатодітних сімей відзначили, що їм постійно бракує коштів для придбання необхідного мінімуму продуктів харчування та товарів першої необхідності;

- 14,6% опитаних сімей заявили про великі труднощі;

- 10% сімей уникають витрат на харчування з м'яса, птиці, риби;

- 21% сімей не можуть купувати фрукти в будь-який час року;

- 53% російських сімей не можуть знайти гроші на товари тривалого користування (ТВ, холодильник і т. Д.), ремонт житла, платні медичні послуги;

- 35,4% звичайних сімей та 40% багатодітних не можуть дозволити покупку кожному члену сім'ї дві пари сезонного взуття;

- 25% сімей уникають витрат на свята;

- 49,1% російських сімей проводять відпустки вдома.

Прем'єр-міністр Дмитро Медведєв нещодавно виступив у Державній Думі із щорічним звітом про роботу уряду РФ. Він запевнив, що у рамках боротьби з бідністю в Росії створюється реєстр малозабезпечених сімей. Медведєв заявив, що будуть враховані не лише доходи, а й витрати населення, котре живе за межею бідності. Прем'єр-міністр РФ пообіцяв, що для вирішення даного питання буде запущена низка державних проектів.

Абсурдно, що ніхто не відповів на питання: Які саме проекти плануються для вирішення проблеми малозабезпечених сімей? Проекти яких масштабів? Які близькі та далекоглядні цілі? Які прогнози та очікувані результати запланованих проектів?

«Визнання проблеми є першим кроком до її вирішення!» – правильний підхід для лікування алкоголізму чи наркоманії. Але така стратегія не може класифікуватися як адекватне рішення проблеми бідності населення на державному рівні. На привеликий жаль, події в Росії стабільно розгортаються за класичним сценарієм: люди бідкаються, влада розводить руками.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.