ПІРАТСТВО ЧИ ВІЙСЬКОВА АГРЕСІЯ: ТРИБУНАЛ ОЦІНЮЄ ЗАХОПЛЕННЯ РОСІЄЮ МОРЯКІВ ЗСУ

11 травня 2019, 10:04
Власник сторінки
0
132

Публічні слухання мали відбуватися 2 дні, однак Росія не прислала своїх представників, ще раз продемонструвавши ставлення до міжнародних угод

Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права через захоплення Росією кораблів ВМС ЗСУ та моряків. Закликає вжити невідкладних заходів, які дозволять звільнити бранців Кремля. Сама ж Росія засідання проігнорувала. Рішення трибуналу в Гамбурзі можуть оприлюднити вже 25 травня. Росія проігнорувала не лише запити України, але і численні заклики міжнародної спільноти звільнити захоплені українські кораблі та військовослужбовців. Київ упродовж шести місяців намагався вирішити питання дипломатичними шляхами, однак Москва не залишила вибору. Тепер справу розглядає Міжнародний трибунал з морського права.

"Дії Росії в будь-якому разі порушували б Конвенцію, навіть якщо б Росія затримала українські військові кораблі в своїх територіальних водах або виключній морській економічній зоні. Імунітет військових кораблів є основоположним імунітетом суверена у міжнародній системі. Військові кораблі та їх персонал не можуть бути заарештовані правоохоронними органами іноземних держав та піддані юрисдикції іноземних судів", – наголосила заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

Провідні науковці та знавці з морського права доводять, що дії Росії – це грубе порушення закону. А Москва не має жодних підстав тримати українських моряків. Кремль прикривається міжнародним правом, коли йому потрібно захистити власні інтереси, однак нехтує цими нормами стосовно України в Чорному та Азовському морях. Зокрема перешкоджає вільному судноплавству.

"Свого часу Російська імперія та СРСР активно користувався цим імунітетом, відправляючи свої кораблі у плавання Балтійським або ж Чорним морями. І тепер Росія – як наступниця Радянського Союзу – також користується таким захистом. На нього заслуговують і українські кораблі, вони не можуть піддаватися судовим процедурам з боку Москви. Нині Росія продовжує порушувати Конвенцію з морського права та імунітет українських моряків і кораблів", – зазначив арбітр у трибуналах з морського права, професор міжнародного права в університеті Утрехта Альфред Соонс .

Публічні слухання мали відбуватися 2 дні, однак Росія не прислала своїх представників, ще раз продемонструвавши ставлення до міжнародних угод. А аргументи, якими керуються у Москві, не витримують критики, додають адвокати. Захоплення військових кораблів поблизу Керченської протоки не підпадає під виняток щодо військової діяльності. Адже два катери і буксир лише намагалися повернутися до свого порту приписки.

 

"Лише те, що корабель є військовим, не означає, що він задіяний у військовій діяльності. Для використання винятку, щодо військової діяльності, як це пояснює Росія, має значення не вид корабля, а саме характер його діяльності", – акцентує адвокат української сторони у Міжнародному трибуналі Марні Чік.

Адвокати українських моряків закликають пришвидшити розгляд справи. Адже стан полонених і досі незадовільний. Своє рішення судді обіцяють оприлюднити вже за 2 тижні. Апеляції у таких справах не передбачені.

Процес у Міжнародному трибуналі з морського права – це ще один удар по агресору на дипломатичній арені. Україна переконує – Росія порушила основний принцип імунітету військових кораблів, гарантований Конвенцією ООН щодо морського права. Тому має негайно віддати захоплені два катери та буксир, і звільнити з полону моряків.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: украинские моряки,морское право,агрессия России
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.