Чому Росія ніяк не вгамується?...

28 липня 2018, 14:35
Власник сторінки
0
1179

Чому ж так фраза «Слава Україні!» непокоїть росіян? Зайшовши на російську Вікіпедію, перші рядки трактують вище згадане гасло виключно як привітання українських націоналістів.

Чому Росія ніяк не вгамується?...

Чемпіонат світу з футболу 2018 закінчено, а післясмак відчутно і досі. І йдеться не про перемогу чи поразку тієї або іншої команди. Мається на увазі скандал з хорватськими футболістами Домагаєм Відою та Огненом Вукоєвичем, коли вони на відео зазначили, що перемогу над збірною Росії присвятили Україні, і на додачу проголосили «Слава Україні!».

От тоді росіян і почало «бомбити» не на жарт. Рясно посипалися звинувачення з боку РФ про фашистські та націоналістські висловлювання, вимоги дискваліфікувати футболіста і таке інше. В свою чергу, українська сторона виступила на захист Домагоя Віди, мовляв, людина може абсолютно вільно висловлювати свою думку. Щоправда, Федерація футболу таки винесла хорвату попередження, проте росіяни і досі «обсмоктують кісточки» цієї події та звинувачують Європу в націоналізмі.

Чому ж так фраза «Слава Україні!» непокоїть росіян? Зайшовши на російську Вікіпедію, перші рядки трактують вище згадане гасло виключно як привітання українських націоналістів. В свою чергу українська та іноземна Вікіпедія наголошує, що це гасло борців за незалежність України. І так, українські націоналісти дійсно були борцями за свободу нашої держави. І дійсно, є багато звинувачень в сторону ОУН щодо їх діяльності. Більше того, деякі з них абсолютно обґрунтовані та правдиві. Але, якщо замислитись, чого прагнули українські націоналісти та що ми маємо на сьогодні, то прослідковується єдина і незаперечна істина: незалежна Україна існує! Тобто справа наших предків не пішла на марно.

Звичайно, в кожної держави своя історія, яка часом залишає багато питань. Проте, історія – це минуле, а його, як відомо, не зміниш. Тому, трактуючи історичні події, потрібно не лише зациклюватися на минулому, але і дивитися в перед. Але ж це зовсім не в дусі «Великой России». Так, цей рецепт абсолютно не підходить державі, яка окрім славного минулого немає чого дати своїм громадянам. Окрім «великой победы» і «деды воевали» їм нічим пишатися. Більше того, вони «могут повторить!».

Всі ці фрази Кремль кидає народу для «затравки» та легшого сприйняття реального становища Російської Федерації. А такі ситуації, як наприклад, з хорватами та їхнім вигуком «Слава Україні!» навіть полегшують справу російській пропагандистській машині. Кремлівські
мас-медіа буквально на шматочки розібрали відео футболіста та «прожували» кожен з них декілька разів.

Тільки було б ще непогано пояснити людям, що вислів «Слава Україні!» трактується не лише, як націоналістичний. Так, даний лозунг є привітанням, вшануванням пам’яті загиблим, патріотичним символом незалежності, свободи і волелюбності українського народу, а також лозунгом, яким часто користуються українські вболівальники для підбадьорювання своїх команд під час матчів. В той же час, цей лозунг не містить жодного негативного чи образливого змісту як, наприклад, і інші схожі вислови «Слава Хорватії» чи «Слава Франції».

Крім того, росіяни звинуватили хорватських футболістів у використанні політичного лозунгу, маючи на увазі той самий «Слава Україні!». Складається таке враження, що ця фраза несе в собі всі гріхи людства: і націоналізм, і фашизм, і патріотизм, і навіть політику. Давайте визначимось. Дійсно, гасло «Слава Україні!» тепер часто використовується політиками і, до речі, не тільки українськими.

Так, ці слова були сказані з уст прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо, колишнього держсекретаря США Джона Керрі, президента Литви Далі Грібаускайте, політиків з Німеччини та Естонії. Проте, вони використовували їх для прояву честі та пошани Україні, зважаючи на наші традиції. (Зараз десь з боку РФ має долинути «фашистські традиції»). А, може, досить вже, панове росіяни?! Чому ж ви не звинувачували в націоналізмі Джона Керрі чи Далю Грібаускайте та інших політиків такого ж рангу? Ні, ви вчепилися в футболістів, ще й після поразки власної збірної. Погодьтеся, що за політичними подіями за кордоном слідкує не так багато росіян, як за футбольним матчем. Саме тому російські засоби масової інформації взялися на повну силу розвивати дану ситуацію, чим викликали такий резонанс.

Як би там не було, висновок такий: вислів «Слава Україні!» є в першу чергу патріотичним і аж ніяк не фашистським. До речі, тут нашим східним сусідам потрібно наголосити, що, якщо українських націоналістів ще можна спробувати звинуватити у співпраці з німецькими нацистами, то з італійськими фашистами навряд чи вийде. І незважаючи на те, що даний лозунг для Російської Федерації, наче червоне полотно для бика, нам потрібно завжди пам’ятати, що уособлює цей вислів. Це незалежність, свобода, честь і гідність. Саме те, за що боролися колись наші предки, а сьогодні – наші сучасники на східному кордоні.



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Украина,футбол,СМИ,Украина-ЕС,Украина-Россия,Украина-США,Евросоюз,Канада,Германия,Эстония,Литва,ОУН-УПА,Патриотизм,Кремль,политика,історія,політика,патріоти,Історія України,змі,історична пам'ять
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.