«Волинська трагедія». Як розпалити ненависть?

13 червня 2018, 16:39
Власник сторінки
0
61

Окремі польські історики необгунтовано спотворюють кількість жертв польського населення та не говорять про причини міжетнічних протистоянь.

Упродовж місяця в Польщі вшановуватимуть пам'ять загиблих поляків у 1943 році на Волині. Польські радикали  звинувачують у цих подіях українців та вдаються до антиукраїнських акцій, оскільки простіше за все мислити категоріями «біле-чорне». Окремі польські історики необгунтовано спотворюють кількість жертв польського населення та не говорять про причини міжетнічних протистоянь.

Давайте розберемось, що таке «Волинська трагедія»? У Вікіпедії «Волинську трагедію» визначають як обопільні етнічні чистки українського і польського населення, здійснені УПА та польською Армією Крайовою за участі польських батальйонів шуцманшафту (107, 202), та радянських партизанів на Волині. Чому ж  польська влада хоче бути жертвою у вказаних подіях? Навіщо у 21 столітті копирсатись в історії на політичному рівні. Мабуть для отримання політичних дивідендів на виборах. Адже ми такі «націоналісти», ми за відновлення історичної «справедливості» і.т.д. Замість встановлення винуватців цих подій з двох сторін, польський уряд фінансує встановлення меморіалів, а польські націоналісти вдаються до створення найогиднішого меморіалу в Світі задля породження у поляків страху перед українцями, а також провокування ненависті. НАВІЩО ???

Але повернімося до історії. Професор кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби ЛНУ ім. І.Франка, дослідник польсько-української історії ХХ століть Богдан Гудь у своїх публічних виступах стверджує, що до подій 1943 року на Волині причетна комуністична партія Радянського союзу та Червона армія, яка здійснювала каральні операції ще у 1939 році. 

«Радянські літаки розкидували листівки за підписом маршала Тимошенко, щоб «селяни брали вила, коси та граблі й разом з Червоною армією йшли бити поляків», - сказав Богдан Гудь.

Підгрунтя для ненависті між українцями та поляками на Волині готувала саме комуністична партія.

«У 1920 році ці ж самі селяни атакували обози Петлюри. У міжвоєнний період Волинь червоніла на очах, комуністичні впливи там були тотальними. Комуністичні настрої у них були до 1932 року, потім почались повстання, яке придушували за допомогою танків та артилерії. Підготовка до подій 1943 року була, але нею не займались українські націоналісти. Історики це не дуже охоче обговорюють», - зазначає Богдан Гудь.

Більшість українських істориків вважають, що Українська повстанська армія не мала належних ресурсів, щоб здійснювати настільки масштабні каральні операції. Але пропагандисту правда не потрібна. Для його чорної роботи лише потрібно правдиво подати брехню.

Влада Польщі та України прекрасно розуміє для чого у сучасних умовах політичні невдахи у Європі витягують «історичні» теми і хто це фінансує. Якщо українці і поляки розвиватимуть спільні економічні, наукові, соціальні проекти, то від цього виграють не тільки наші держави, але Європа. Єдина держава, якій невигідний цей союз це –  Росія.    

Успішні нації працюють на об’єднання та генерацію ідей розвитку, лише мертві духом живуть минулим. Задумайтеся, Панове!!!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Украина,Польша,УПА,Волинь,Волинська трагедія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.