Гібридна дипломатія

13 квітня 2018, 15:16
Власник сторінки
Голова Європейської партії України
0
208

У сучасному інформаційному світі, коли рішення про нанесення військових ударів оголошуються в Твіттері, ООН виглядає морально зношеним органом із абсолютно недієвим механізмом ухвалення рішень.

Сьогодні Радбез ООН вже вчетверте збереться на екстрене засідання з приводу застосування хімічної зброї у Сирії 7 квітня 2018 року.

Ситуація нагадує події 2014-2015 років, коли Радбез ООН екстрено і часто збирався, щоб ухвалити рішення по ситуації в Україні. Але ми пам’ятаємо, що крім глибокого занепокоєння та стурбованості, ООН не змогла нічого зробити у відповідь на порушення суверенітету України та початок військової агресії Російською Федерацією.

Новітня гібридна війна не лише в театрі воєнних дій, а й в інформаційному просторі, вимагає від ООН інших механізмів реагування на загрози світовій безпеці. У сучасному інформаційному світі, коли рішення про нанесення військових ударів оголошуються в Твіттері, ООН виглядає морально зношеним органом із абсолютно недієвим механізмом ухвалення рішень.

Гібридна війна породила гібридну дипломатію – дипломатію подвійних стандартів. Порушення Будапештського меморандуму, анексія Криму у 2014 довели недієздатність і, навіть, безпорадність Радбезу ООН, паралізованого правом-вето країни агресора, яка, здавалось, взагалі б не мала права сидіти за столом пошуку рішень.

Міжнародне право стало беззубим, воно не здатне відповідати викликам, які стоять на порядку денному світової безпеки. У відповідь на отруєння шпигуна Скрипаля 28 країн вислали 150 російських дипломатів, а у відповідь на порушення норм міжнародного права, зокрема, Будапештського меморандуму, у 2014 році лише ООН висловила глибоке занепокоєння та стурбованість. Очевидно, Сирія теж отримає занепокоєння ООН з приводу загибелі дітей від хімічної зброї.

Розуміючи відсутність дипломатичних перспектив, представник США в ООН Ніккі Хейлі пригрозила ухваленням одностороннього рішення у відповідь винуватцям хімічної атаки в Сирії. А далі праведним гнівом звучали заяви Трампа про готовність завдати військового удару новими, гарними і розумними ракетами. Учора міністр оборони США Джеймс Меттіс умовляв президента США та його радників пригальмувати з рішенням. І так здається, що запал Дональда Трампа трохи згас. Якщо ж ні, то велика геополітична шахівниця може завершитись ефектом доміно.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: ООН,Дипломатия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.