Путін та Ассад можуть постати перед судом за військові злочини в Сирії

18 жовтня 2016, 12:56
Власник сторінки
6
943
Путін та Ассад можуть постати перед судом за військові злочини в Сирії

Така стаття появилась в популярному виданні The Washington Post.

Складається враження, що міжнародна спільнота не може зупинити військові злочини сирійського режиму та його російських союзників, зокрема в Аллепо. Проте нахабно порошуючи норми міжнародного права, як і лідери, так і не зовсім примітні посадові особи обох країн все ж зводять свої шляхи до того, щоб постати перед залою суду.  
Держсекретар Джон Ф. Керрі у пят'ницю з обуренням закликав до розслідувань ряду злочинів. "Росія та режим Ассада повинні надати більш ніж просто пояснення того, чому вони продовжують бомбити госпіталі, медичні установи, невинних дітей і жінок"-, сказав Керрі. "Такі дії просто вимагають розслідування військових злочинів". 
Існують безліч прямих доказів скоєння режимом Ассада та урядом Росії злоччиних діянь, зокрема навмисні напади на цивільних осіб, колективне покарання, примушене голодування, тортури, вбивства, нелюдське поводження з ув'язненими і застосування хімічної зброї на полі бою.
Тим не менш, перспектива надання звіту ближчим часом зовсім туманна. Минулого місяця Генсекретар ООН Пан Гі Мун закликав Раду безпеки ООН передати матеріали по справі в Сирії до Міжнародного кримінального суду, що було схвалено багатьма країнами. Але безумовно Росія застосує вето щодо цього, а, оскільки ні Сирія, ні Росія не ратифікували Римський статут Міжнародного кримінального права, то влада суду обмежена без санкцій Ради безпеки ООН.
Комісія ООН з розслідування в Сирії намарно відмовляється призначати покарання за такі злочини, як наприклад, атака на гуманітирний конвой ООН минулого місяця, яку США приписує Росії і яка є ще одним порушенням міжнародного гуманітарного права. Конгрес подав законопроект про санкції, які б покарали уряд Сирії, Росії та Ірану за військові злочини проти гуманності, проте Білий дім виступає проти. 
Мабуть, для того, щоб домогтись правосуддя для невинних жертв в Сирії, необхідно, щоб пройшли роки, а то і десятиліття. Але для цього повинні "просунутись вперед" як і прецеденти, так і право  загалом.
Російські солдати несуть кримінальну відповідальність не тільки за участь у військових злочинах, але і за пособництво сирійському режиму, сказав шериф Бассіунні, котрий очолював слідчу комісію ООН щодо злочинів в Югославії, Бахрейні та Лівії, а також допоміг створити Міжнародний кримінальний суд. За його словами, відповідно до відомої в міжнародному праві доктрини відповідальності командування, високопоставлені російські військові і політики також можуть бути притягнуті до відповідальності за дії своїх підлеглих. 
"Кримінальна відповідальність поширюється на всіх тих, хто віддавав накази, хто знає про вчинення цих злочинів, і навіть на Путіна," сказав Бассіунні. "Закон поширюється не тільки на тих, хто віддає накази, а й на тих, хто знаючи, що це військовий злочин, не робить нічого, щоб це зупинити.
Ще один спосіб притягнення до відповідальності за вчинення військового злочину - це затримання на території третьї країни, громадяни якої стали жертвами сирійського і російського звірства, стверджує Стефан Репп, який до недавна був послом Держдепартаменту з особливих доручень з питань військових злочинів. 
"Є люди, яких ви можете притягнути до відповідалбності за військові злочини, маючи за основу громадянство країни їхніх жертв, - говорить Репп-, давайте об'єднаємо зусилля державами, чиї громадяни були вбиті в тому гумконвої".
Приватні особи можуть порушувати цивільні позови проти іноземних лідерів згідно з судовою системою США, опираючись на закон про іноземні деліктні позови, який використовується з 1980 року, щоб протистояти порушенням прав людини, вчинені за кордоном. Це також стосується людей, які пережили Голокост і стали жертвами Геноциду в Південному Судані.
Якщо громадянська війна в Сирії закінчиться і до влади прийде новий уряд, то він міг б ініціювати власне правосуддя і процес притягнення до відповідальності, домагатися арешту і судового переслідування осіб, безумовно винних у вчинені військових злочинів, і навіть надати дозвіл Міжнародному кримінальному суду відігравати при цьому певну роль, сказав Репп.
Минулого місяця, коли генеральний прокурор Лоретта Е. Лінч виступала на церемонії, присвяченій 70-й річниці Нюрнберзького процесу, вона сказала, "вони дали зрозуміти, що військові злочини і злочини проти людяності, не є поза досяжністю правосуддя; скоріше, вони є злочинами, за які кожен з нас несе відповідальність".
Немає терміну давності, коли мова йде про військові злочини і злочини проти людяності. Так чи інакше, але громадянська війна в Сирії закінчиться! Ті, хто намагаються врегулювати сирійське питання, не повинні нехтувати правами жертв цієї війни. Володимир Путін та Башар Ассад повинні бути притягнуті до відповідальності. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Россия,ООН,суд,Сирия,Владимир Путин,Башар Ассад,Алеппо,Конфликт в Сирии,Международный уголовный суд,гумконвой
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.