Еллада — зруйновані ворота Європи

18 жовтня 2016, 02:57
Власник сторінки
0
105
Еллада — зруйновані ворота Європи
Фото - BBC

Греція належить до країн, які першими зустрічають нові хвилі мігрантів.


Будучи воротами Європи, Греція першою зустрічається і з нахабністю мігрантів. Так, зокрема, минулої неділі, 16 жовтня, мігранти, що проживають в таборі поблизу міста Салоніки, влаштували масштабні заворушення.

Таке нахабство мігранти демонструють у Греції уже не вперше. На початку цього року там траплялися випадки силового прориву кордону.

У серпні грецький міністр у справах міграції Яніс Мозалас заявляв, що на території країни перебуває 54 тис. мігрантів. Зараз ЗМІ пишуть про 60 тис. Більшість цих людей перебуває у Греції, очікуючи можливості виїхати північніше, зокрема до Німеччини. Але й тимчасове перебування на грецькій землі приносить місцевим жителям чималі терпіння.

У середині вересня доведені до відчаю мешканці грецького острову Хіос вимагали виселити мігрантів, чисельність яких становить 3,5 тис. осіб. Акція протесту зібрала понад 800 місцевих жителів. Греки були налаштованими рішуче й вирушили до табору мігрантів, де їх, однак, зустріла поліція.

Брюссель замість того, щоб із розумінням поставитися до проблем, з якими зустрічаються греки, навпаки заохочує мігрантів. У вересні Єврокомісія оголосила про додаткові 115 млн євро надзвичайної допомоги, спрямованої на покращення умов утримання мігрантів у Греції. Було заявлено, що додаткове фінансування зосереджуватиметься на кількох пріоритетних напрямах, зокрема на будівництві нових притулків і покращенні старих та на наданні мігрантам прямої фінансової допомоги.

Цей крок супроводжувався красивими фразами. Єврокомісар з гуманітарної допомоги і управління кризами Христос Стиліанідес заявляв: “Європейська комісія продовжує солідарні дії, щоб краще впоратися з кризою біженців, у тісній співпраці з грецьким урядом. Нове фінансування має на меті поліпшити умови життя біженців в Греції та суттєво допомогти напередодні зими”.

Насправді ж за всіма розмовами про гуманне ставлення до мігрантів криється небажання визнати головне: міграційну кризу можна вирішити лише шляхом жорсткого перекриття кордонів. Ті кошти, котрі виділяються на поліпшення умов для мігрантів, було б значно краще використати для посилення охорони грецьких берегів.

Дуже характерно, що про гроші для мігрантів подбала саме Єврокомісія. Адже ця структура найактивніше лобіює інтереси мігрантів. Саме Єврокомісія на чолі з Жаном-Клодом Юкером сьогодні намагається подолати оборону національних урядів, котрі не хочуть впускати до своїх країн непроханих гостей. Зокрема, Юнкер займає дуже різку позицію по відношенню до центральноєвропейських урядів.

Поки що не схоже на те, що Греція відмовиться від контролю з боку “колективного Юнкера”. А від цього страждатимуть і самі Греки, і мешканці інших європейських країн, що потерпають від міграції.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: мігранти,Греція,Жан Клод Юнкер
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.