Качинський: Євросоюз очікують або реформи, або падіння

10 жовтня 2016, 10:21
Власник сторінки
0
97
Качинський: Євросоюз очікують або реформи, або падіння
Фото - www.polradio.pl

Лідер “Права і справедливості” зробив ще одну різку антибрюссельську заяву.


У недільному інтерв’ю для “La Repubblica” та кількох інших європейських видань глава польської партії “Право і справедливість” Ярослав Качинський заявив, що Європейський Союз повинен зазнати різких змін, інакше його очікує падіння.

Качинський поскаржився на тиск, який відчуває Польща з боку Брюсселю. Але, на його думку, Варшава витримає цей тиск. “Хто нас атакує, не переможе. Польща залишиться Польщею” — заявив очільник ПіС. Зокрема, Качинський зазначив, що Польща не погодиться на примусові квоти на розселення мігрантів, які Німеччина нав'язує іншим країнам ЄС: “Ми відчуваємо тиск, але ми не змінимо думку”.

Серед пріоритетів політики ПіС Качинський згадав посилення національного капіталу, підняття купівельної спроможності грошей, подолання страху перед бідністю (передусім у багатодітних сім’ях). Також важливим пріоритетом Качинський назвав “зміцнення патріотизму і національної ідентичності”.

Щодо майбутнього Євросоюзу, то Качинський зазначив, що Європа має повернутися до концепції національної держави. Саме ця концепція, на думку політика, здатна гарантувати “велику різноманітність культур” (якій сьогодні загрожує глобалізація).

Лідер ПіС сказав декілька слів і про “контрреволюцію”, про яку він та угорський прем’єр Віктор Орбан говорили під час центральноєвропейського форуму у місті Криниця. Під контрреволюцією мається на увазі низка змін, спрямованих на подолання наслідків “революції”, здійсненої лівими і ультраліберальними силами. Одним із ворогів цієї “контрреволюції” Качинський назвав культ політкоретності. Політик зазначив: “Коректність обмежує свободу слова, релігії, дискусії, рішень. Ми є свідками ліквідації демократії з боку груп тиску. Ми виступаємо проти цього як у Польщі так і в Європі”. Також Качинський заявив, що сценарій бажаної “контрреволюції” уже написаний, що існує “добре підготовлена програма змін”.

Коментарі Качинського — це протилежність до того бачення Євросоюзу, яке відстоюють Франція та Німеччина. На результати британського референдуму про вихід із ЄС ці держави прореагували прагненням ще більшої централізації.
Міністри закордонних справ Німеччини Франк Вальтер Штайнмаєр та Франції Жан-Марк Еро представили документ “Сильна Європа у непевному світі”. Польські політики та ЗМІ відреагували на цей документ надзвичайно критично.
Регулярні міграційні квоти, держави-члени фактично без власної армії та спецслужб, спільне кримінальне і податкове право — все це виявилося малопривабливим для поляків. Газета “Polska Codziennie” охарактеризувала проект Штайнмаєра та Еро словами “німецька диктатура в Європі”.

Радикалізм слів Качинського і практичні дії польської влади змушують по-доброму заздрити полякам. Як бачимо, ПіС відстоює польські національні інтереси і пропонує загальноєвропейські проекти всупереч позиціям і Брюсселю, і Парижу та Берліну. Натомість нинішня українська влада боїться сказати хоч слово, котре не узгоджувалось би з позицією “західних партнерів”. Хоч на кону — наша територіальна цілісність і рівень безпеки та незалежності від Росії. Німеччина з числа “західних партнерів” найактивніше схиляє нас до поступок Росії. Проте Порошенко — далеко не Качинський і не Анджей Дуда.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Польша,Європейський Союз,Ярослав Качинський,Франк-Вальтер Штайнмайер
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.