Чи варто вслід за Штайнмаєром очікувати холодної війни?

09 жовтня 2016, 22:50
Власник сторінки
0
136
Чи варто вслід за Штайнмаєром очікувати холодної війни?
Що переможе: велика шахівниця чи матрьошки?

В Берліні переконують, що світ знаходиться на порозі нової холодної війни.


Очільник МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр застерігає від повернення до протистояння часів холодної війни, до якого, на його думку, може призвести зростання напруги між США та Москвою. Про це головний німецький дипломат заявив у інтерв'ю німецькому виданню “Bild”, що було оприлюднене у суботу, 8 жовтня.

Зокрема, Штайнмаєр заявив: “Причин для конфлікту Росії та США дедалі більше. Здається, що залишки взаємної довіри вичерпані. Коли так триватиме далі, ми провалимося назад до часів конфронтації двох наддержав”.

Протистояння між Вашингтоном та Кремлем справді посилюється. 3 жовтня Москва призупинила дію міжурядового договору про утилізацію плутонію. Також Росія призупинила дію угоди зі США про співпрацю у наукових дослідженнях та розробках у ядерній і енергетичній сферах. Для відновлення співробітництва Москва висуває умови, які навряд чи будуть виконані. Серед них — скорочення військової присутності США на територіях країн-членів НАТО. Передусім це стосується тих держав, які вступили до НАТО після 1 вересня 2002 року.

У свою чергу США припинили співробітництво з Росією щодо Сирії.

Отож, напруга у стосунках між США та РФ є високою. Але чи дійсно вона буде посилюватися і як довго протриває? Ні Дональд Трамп, ні Гіларі Клінтон не схожі на Ейзенхауера або Рейгана. Які голосні заяви не звучали б, у США найближчим часом не опиняться при владі політичні сили, готові на радикальне протистояння з Москвою.

Заява Штайнмаєра — це швидше побоювання берлінської дипломатії, а не реалістичний прогноз.

Німеччина не зацікавлена у посиленні ворожнечі між Заходом та Росією. Напруга у відносинах між Москвою та Вашингтоном ставить Берлін у незручне становище.

Тим більше, Штайнмаєр — представник Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), відомої орієнтацією на дружні відносини з Росією.

Дуже показово, як однопартійці Штайнмаєра поставилися до ідеї посилення санкцій проти Росії у зв'язку з її діями у Сирії. Наприклад, проти посилення санкцій виступив прем'єр-міністр землі Мекленбург-Передня Померанія представник СДПН Ервін Зеллерінґ. В одному зі своїх інтерв'ю він заявив, що взаємні санкції “нічого не принесли та мусять бути якнайшвидше скасовані”. Віце-голова Соціал-демократичної партії Німеччини Торстен Шефер-Ґюмбель узагалі виступив за зближення з Росією. Він заявив: “Вона складний партнер, але важливий гравець, без якого рішення багатьох глобальних питань, у тому числі миру в Сирії, неможливе”.

Пост уповноваженого уряду Німеччини зі співпраці з Росією також займається представником СДПН. Його очолює Ґернот Ерлер. 8 жовтня Ерлер виступив проти запровадження нових санкцій проти Москви через війну в Сирії. Ерлер і раніше робив дуже лояльні до Кремля заяви.

Отож, побоювання Штайнмаєра — це побоювання німецької дипломатії, що орієнтується на дружні відносини з Росією. А ще це чудова ілюстрація для кращого розуміння німецької політики щодо українсько-російського протистояння.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Россия-США,Німеччина,Соціал-демократична партія Німеччини,Франк-Вальтер Штайнмайер
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.