ЄС може бути спокійний

29 квітня 2016, 10:25
Власник сторінки
0
69
ЄС може бути спокійний

І український "металургійний закон" і "закон по лісу" повністю відповідають міжнародним зобов'язанням України, викликані надзвичайними обставинами і спрямованіі на захист національної безпеки України

ЄС висловив занепокоєння через прийняття Верховною Радою ініційованого нами з Олег Ляшко законопроекту №3868 щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відбудови об'єктів інфраструктури, який збільшує експортне мито на металобрухт з 10 до 30 євро строком на 3 роки.

"Із неприємністю Євросоюз взяв до відома інформацію про запропоновані зміни до Статті 13 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність», щодо яких Верховна Рада проголосувала 21 квітня", - зазначається у заяві Представництва ЄС в Україні.

Як один з авторів законопроекту, як український політик та економіст, маю прокоментувати цю важливу заяву наших європейських партнерів.

По-перше, "металургійний закон" повністю відповідає міжнародним зобов’язанням України в рамках СОТ, адже:


- прийнятий з метою ліквідації дефіциту металобрухту на внутрішньому ринку для першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відбудови інфраструктури, що узгоджується з положеннями статті ХХІ (b) ГАТТ «Винятки з міркувань безпеки»;


- є недискримінаційними, оскільки вивізне мито розповсюджується на всі країни;


- носить тимчасовий характер, безпосередньо пов’язаний з існуванням загрози національній безпеці України, в тому числі критичної загрози економічній безпеці, адже українська металургія, що потерпає від сировинного голоду, це чверть нашої промисловості та експорту.


По-друге, для забезпечення повної відповідності і процедурним вимогам СОТ я як Голова Комітет Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва офіційно звернувся до очільника Кабінет Міністрів України пана Volodymyr Groysman щодо нотифікації - офіційного інформування країн-членів СОТ та проведення відповідних консультацій з країнами-членами СОТ з метою доведенння аргументованої позиції України для упередження потенційно можливих заходів у відповідь з боку країн-членів СОТ. Принагідно інформую про це і Міністра економіки пана Степан Кубів.


По-третє, не можу не висловити свого занепокоєння скороченням експорту українських товарів до ЄС у 2015 році в обсязі 4 млрд дол. США по низці товарних груп до низки країн Європейського Союзу.


https://www.facebook.com/Halasiuk/


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: мораторий,ВТО,мораторій
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.