Угода про вільну торгівлю з ЄС - не панацея

26 квітня 2016, 22:20
Власник сторінки
0
387
Угода про вільну торгівлю з ЄС - не панацея

Угода про вільну торгівлю - лише шанс, а не гарантія економічного зростання.

Виступив в Європейському парламенті на засіданні Комітету асоціації про очікування, результати та перспективи Угоди про вільну торгівлю з ЄС.

Такі угоди підписують, щоб зростав експорт, приходили інвестиції, щоб зростала економіка. Український товарний експорт у 2015 році скоротився з 54 до 38 млрд дол США, тобто на 16 (!) млрд дол США. Чверть експортного обвалу - зменшення експорту до Європи, яке сягнуло 4 (!) млрд дол США. Падіння відбулось по ключових складових експортного кошику (металургія, агропром, хімія, машинобудування, легпром...). Ми втрачаємо ринки і старих і нових членів ЄС (Польща, Угорщина, Італія, Німеччина, Великобританія...). Тобто проблема системна, глибока та загрозлива. 

Європа теж програє від такої ситуації, адже українці, стаючи біднішими, купують менше європейських товарів.

Окреслив у своєму виступі головні причини такої ситуації та запропонував інструменти її виправлення. Що показово, левова частка проблем та рішень - на українській стороні. Тож розраховую на підтримку колег з парламенту та урядовців. Зроблю все як заступник Лідера Радикальної партії Олег Ляшко та голова Комітет Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва для втілення в життя запропонованих рішень! 

Адже будь-яка угода про вільну торгівлю - лише можливість, шанс, а не гарантія економічного зростання. Без економічного двигуна - залучення інвестицій, розвитку виробництва, сприяння експорту - успіх неможливий. Угода про вільну торгівлю з ЄС може бути лише частиною економічної програми країни, а не її замінником, як стверджують деякі політики, які прагнуть сподобатись міжнародним партнерам будь якою ціною. Цю ціну ми вже бачимо. Сподіваюсь, політики та урядовці нарешті погодяться з таким прагматичним та стратегічним підходом.

Україна потребує власної програми радикальної трансформації, яка охоплюватиме в тому числі DCFTA як один з інструментів. І, безумовно, Україна потребує підтримки Європи у імплементації цього плану. Але вся відповідальність на нас самих!


Презентація виступу за лінком: http://www.slideshare.net/galasyuk/dcfta-61361945

https://www.facebook.com/Halasiuk/



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: ВТО,СОТ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.