Первинні вибори в США стартували

02 лютого 2016, 14:53
Власник сторінки
заступник голови Ради ГО "Бюро правди"
0
59

Праймеріз обіцяє бути інтригуючим

Оригінал статтіFresh News

Штат Айова. 01 лютого 2016 року в США дано старт праймерізам (первинним партійним голосуванням), на яких визначатимуться єдині кандидати від республіканської та демократичної партії на президентські вибори, що відбудуться в листопаді 2016 року.

Первинні партійні голосування, які проводяться в кожному штаті, розпочались традиційно в Айові з кокусів – специфічного та досить цікавого виду праймеріз.

Загалом первинні партійні голосування поділяються на власне праймеріз (пряме таємне голосування за одного з кандидатів) та кокусів. Хоче те і те загалом прийнято називати праймеріз. Що ж таке кокус?

Слово «кокус» походить від мови «алгонкінів», одного з північноіндіанських племен, в яких це слово означало вождя, старійшину, раду племені або дуже голосні збори.

В політичному житті США термін «кокус» закріпився в XVIII столітті.

Це відкрита дискусія, за підсумками якої визначається переможець. Прихильники партії збираються в певному місці (приватних будинках, школах чи інших загальних місцях), обговорюють кандидатів. Партійні активісти, які виступають, намагаються завоювати підтримку присутніх виборці для свого кандидата. Згодом вони голосують (залежно від регіону та партії) таємно, підніманням рук або … ногами. Тобто поділяються на групи за своїми політичними переконаннями. Перемагає той кандидат, група прихильників якого формується найбільшою. Велика різниця між самими праймеріз та кокусами полягає в тому, що на праймеріз зазвичай виборці приходять уже з визначеним рішенням, а під час кокусу їх прихильність може змінитись від одного кандидата на іншого. Різниця між цими двома видами первинних виборів і в тому, що праймеріз більш численні, а на кокус приходять лише політично активні виборці.

Загалом праймеріз поділяються (залежно від штату) на:

-відкриті – доступні для всіх зареєстрованих виборців штату. Прихильники однієї партії можуть голосувати на праймеріз опонентів;

-напівзакриті – прихильники інших партій не можуть голосувати на виборах опонентів, проте приймати участь в виборах можуть незалежні виборці;

-закриті – до праймеріз допускаються лише зареєстровані виборці партії в конкретному штаті.

Самі праймеріз не визначають кандидатів у президенти. Вони визначають делегатів, які згодом на загальнонаціональному з'їзді партій голосують за того чи іншого кандидата і визначають єдиного представника. На з'їзді делегати зобов'язанні голосувати відповідно до вибору виборців за праймеріз. Є частина так званих «суперделегатів» - екс-президенти, почесні сенатори тощо. Вони наділені правом голосувати за будь-якого кандидата згідно своїх переконань.

Першими праймеріз проходять в штатах Айова та Нью-Гемпшир. Політологи називають результати попередніх виборів в цих штатах важливими, тому що на них закладається загальна тенденція голосування, з'являються шанси в кандидатів, яких до моменту праймеріз могли не розглядати як фаворитів. Прикладом цього є 2008 рік, коли головний фаворит від демократів і загалом президентської кампанії того року – Гілларі Клінтон – поступилась в Айові маловідомому сенатору штату Іллінойс Бараку Обамі. В підсумку Обама став переможцем всієї виборчої кампанії. Загалом в американській історії лише одного разу кандидат, який не переміг на праймеріз в Айові та Нью-Гемпшері став в підсумку єдиним кандидатом в президенти від партії.

Цього року кокуси в Айові принесли чергову сенсацію відродивши інтригу в президентських кампаніях обох провідних партій США.

Найнесподіваніший результат вийшов у республіканців. Головний фаворит Дональд Трамп поступився близько 4 % сенатору Техасу Теду Крузу: 28 % у Круза та 24 % у Трампа. Хороший результат підтримки отримав і сенатор Флориди Марко Рубіо. Трамп і Росія (за дружбу з якою виступає Трамп і тому його, як «майже переможця» президентської кампанії, оспівували російські провладні ЗМІ вже тривалий час) просто «в шоці», тому що перед самими первинними виборами за попередніми опитуваннями BBC Трамп в Айові лідирував з 28 % проти 23 % у Круза та 15 % у Рубіо, а загалом по США за опитуваннями CNN підтримка Трампа сягала 39 % у грудні 2015 року.

У демократів також сенсація. «Бій» між Клінтон та сенатором Вермонта Берні Сандерсом де-факто закінчився нічиєю: 49,9 % у Клінтон проти 49,6 % у Сандерса. За опитуваннями BBC перед праймерізом співвідношення між основними кандидатами від демократів в Айові становило 45 % у Гілларі Клінтон проти 42 % Берні Сандерса. Хоча варто відмітити те, що Клінтон і задоволена таким результатом, оскільки провівши хорошу кампанію її команді не вдалось повторити помилки 2008 року.

Отже, старт найцікавішій і найнасиченішій президентській кампанії у світі дано. Fresh News продовжуватиме слідкувати за процесом і повідомляти читачів про найцікавіші події

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Президентская гонка в США
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.