Місто тисячі левів

22 березня 2016, 10:27
Власник сторінки
заступник голови Ради ГО "Бюро правди"
0
23

Львів захоплює та закохує у себе

Хочу поділитись прекрасною статею про Львів від молодого автора. Оригінал: Freshnews.Media

Час невблаганний. Він не стримує свого потоку, постійно змінюючи, перетворюючи, а часом і стираючи з пам'яті все – нас із вами, міста, природу, Всесвіт… На зміну одній епосі приходить інша. Одні будують, інші руйнують збудоване. Проте є такі місця на нашій неосяжній планеті, у яких Час немовби зупиняється, даючи можливість зазирнути в маленьку щілинку Історії, відчути себе Мандрівником Крізь Віки.

Одним із таких дивовижних місць для мене є Львів. Цікавим є той факт, що місто за увесь період свого існування жодного разу не змінювало назви. Його немовби не зачіпають переміни влади, державного устрою (які, зазначимо, за часи існування міста траплялися дуже часто). Це місто живе своїм життям – урівноваженим, спокійним, наповненим особливого шарму.

Похмурий лютневий ранок. «Потяг прибуває до станції Львів». Сходимо із перону, крокуємо іще поки безлюдними сонними вуличками. Мокра від дощу бруківка відблискує жовтуватим світлом нічних ліхтарів. А далі… далі поринаємо у вихор захоплюючих вражень.

  • Де зупинитись?

Де ж знайти прихисток мандрівникові, який хоче перепочити після виснажливої дороги чи наприкінці насиченого подіями дня у Львові? І тут місто радує своєю гостинністю – для гостей Львову відчинені двері у численних затишних готелях, що розташовані неподалік від історичного центру міста. За досить помірну платню можна знайти охайні, зручні номери. Однак, за бронювання готельного номеру все ж варто потурбуватися заздалегідь, адже, як відомо, Львів – великий туристичний та культурний осередок України, тому й попит деколи може перевищити пропозицію J. До речі, саме у Львові далекого 1785 року було відкрито перший готель в Україні –«Під римським цезарем».

  • З чого почати?

Цікавих місць у Львові надзвичайно багато. Тут чи не кожна будівля є пам'яткою історії та архітектури . Їх – пам'яток – налічується у Львові чи не найбільше серед українських міст – аж дві з половиною тисячі. А допоможуть познайомитися з містом і дізнатися багато корисної інформації допоможуть путівники і, звичайно, екскурсії. Останніх пропонують навдивовижу багато та за досить помірну ціну. Всього лиш за годинку-дві витраченого часу вас познайомлять із містом, проведуть центральними його вуличками. А подивитись там дійсно є на що!

Храми Львова. Блукаючи центральними вулицями, можна натрапити на храми, які вражають своєю величчю та самобутньою історією, та належать до різних конфесій. Православна вірменська церква заворожує містичними розписами стін, величний Домініканський собор, що неначе постав із середньовічних картин, охороняє серце міста, храм святих Ольги і Єлизавети привертає до себе увагу надзвичайною архітектурою… І в який із храмів не зайдеш, у кожному панує атмосфера блаженства та умиротворення, такі важливі, щоб на декілька митей зупинитись та поміркувати про Вічне.

Загалом, архітектура старої частини Львова вражає гармонійним поєднанням великої кількості різних стилів – від Ренесансу до Неокласицизму. Таке химерне переплетіння відбитку різних епох та культурних традицій держав, під владою яких перебувало місто, сформувало свою, неповторну і не порівнювану ні з яким іншим містом, атмосферу Львова.

  • Що скуштувати?

І тут неможливо пройти осторонь славнозвісного львівського шоколаду, запашної кави та… хмільного пива.

Шоколадні традиції Львова сягають віків. Найбільшого розвитку шоколадне мистецтво набуло з дев'ятнадцятого сторіччя. Тоді у Львові працювало більше 30-ти шоколадних майстерень, а львівський шоколад експортувався до всієї Європи. Найбільші з них Андреолі, Залевського,Горникера, Залесського, Гефлингера назавжди закарбувалися у історії Львова та згодом стали основою для фабрики "Світоч".

Сьогодні стародавні шоколадні традиції відроджують такі затишні заклади, як «Львівська майстерня шоколаду», крамнички торгової марки «Чоколядка», а також відносно новий заклад – «Ковальня шоколаду», де можна придбати «корисні у побуті» дрібнички – від гайки до ножиць і навіть праски, але, звичайно ж, виготовлені вони будуть із смачної солодко-терпкуватої субстанції.

Історія такого ароматного, тонізуючого і смачного напою, як кава, теж у місті Лева почалася ще у 19 сторіччі, а саме далекого 1829 року, коли відкрилася перша кав'ярня. І відтоді затишні кав'ярні, у яких можна відчути терпкуватий присмак цього напою, стали візитівкою стародавнього міста. Філіжанка львівської кави – це не лише горнятко чорного запашною напою, а й дух самого старого Львова, його душа і гордість, історія та віковічні традиції, які знову і знову оживають з кожним ковтком. Найбільш цікавими закладами, які варто відвідати, є «Львівська копальня кави», де для відвідувачів також проведуть цікаву екскурсію до справжньої копальні, де видобувають ту справжню запашну львівську каву, а також «Kredens Cafe», «Золотий дукат», «Цукерня».

Пиво також є напоєм, що має вікову історію своєї появи в місті Лева, і нарівні із кавою та шоколадом, стало гастрономічним надбанням та візитною карткою міста. Варити пиво у Львові почали ще у ХV столітті, а у 1533р. польським королем було видано указ, який давав місту право займатися пивоварінням. Значну роль відіграли також монастирі, де монахи з відбірного хмелю, солоду та чистої артезіанської води варили цей дивовижний напій. Саме завдяки своїй якості львівське пиво скоро стало відомим у всій Австро-Угорській Імперії, а згодом – і Радянському Союзі. І тепер, за часів незалежності України воно не припиняє втрачати свій легендарний смак та якість, користуючись шаленою популярністю не тільки у мешканців міста, але й туристів. У Львові навіть встановлено пам'ятник монаху-пивовару на проспекті Свободи, як згадка про монахів ордену Єзуїтів, що 1715 року відкрили першу пивоварню.

Пропустити келишок-другий світлого, або темного, міцного чи слабоалкогольного хмільного напою, звареного за різноманітними рецептами ви можете у безлічі пабів та кнайп, де відвідувачів не лише чекає смачне пиво, але й знайомство із легендами міста, цікавими історіями та звичайно ж, традиційними наїдками.

Найцікавіші з них:

  • -Театр пива «Правда», - тут можна послухати живої музики та випити пива на будь-який смак, а також придбати собі сувенірів на згадку.
  • -«Гасова лямпа» - тут окрім всього, можна буде ознайомитися із історією винайдення гасової лампи, подивитися на їх колекцію та просто гарно провести час. Потрапити до ресторану допомагає провідник із зеленим ліхтарем.
  • -Ну і, звичайно, «Криївка». Колись мало знайомий ресторанчик, зараз став найвідвідуванішим закладом Європи. Остання криївка, що зберегла повстанський дух УПА.

Також радимо спробувати смачної вишневої наливочки у «П'яній вишні», впевнені – не пошкодуєте. А ще, підняти погляд догори – на стелю цього маленького ресторанчику, що оригінально декорована пляшками із власне тією ж наливкою.

Окрім цього, поціновувачам солоденького, зацікавить львівська майстерня пряників «Юрашки», де можна поласувати смачними і дуже-дуже красивими пряниками, а також, за бажанням, створити власний під керівництвом майстрів цієї справи, і безперечно придбати декілька смаколиків на згадку.

Місто з висоти пташиного польоту.

Усім, хто планує свій візит до міста Лева, варто витратити трохи зусиль і часу, аби піднятися на найвищі його точки – вежу на ратуші та Високий Замок та помилуватися місцевими краєвидами із висоти.

Ратуша – це адміністративна будівля у самому центрі міста, на площі Ринок, 1. Зараз у її приміщенні знаходиться Львівська міська рада. Вхід у ратушу вільний, на її вежі розташований платний оглядовий майданчик, з якого відкривається вигляд на місто. Щоб піднятись на вежу, потрібно буде подолати 350 крутих сходинок, але відчуття польоту над старовинними вуличками і неймовірний краєвид, що відкривається погляду, варті того, щоб подолати цей шлях.

Високий замок – це є цілий парковий комплекс, що розташований на Замковій горі. Свою назву парк і гора одержали завдяки фортеці, залишки якої ще збереглися на території. Має нижню та верхню тераси. Над верхньою у другій половині ХІХ ст. було насипано штучний курган – курган Люблінської унії, з оглядовим майданчиком на вершині. Окраса парку – ясенева та каштанова алеї на нижній терасі.

Прогулюючись стежками парку, чи просто вдивляючись удалечінь з оглядового майданчика, можна на декілька хвилин чи ба годин, забути про всі насущні проблеми чи життєві негаразди, побути наодинці з природою зовсім неподалік від центру міста.

А ще, місто із віковою історією нагадує кожному його жителю та гостю, що щастя – поруч! Центром Львова кожен охочий може проїхатися на поїзді Щастя – унікальний потяг на колесах, поїздка на якому подарує Вам ще декілька неповторних миттєвостей.

Це лише маленька частинка того, що можна було б розповісти про це прекрасне місто в західній частині України. Мабуть, і цілої книги буде мало, щоб описати все. А тому – знайдіть декілька днів і відвідайте Львів, якщо Вам ще не випала така нагода. Недарма його називають містом закоханих. Бо тут з першого погляду закохуєшся. Закохуєшся у Львів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
ТЕГИ: Львів
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.