Футбольний клуб чи державні інтереси - що важливіше?

11 січня 2016, 10:06
Власник сторінки
заступник голови Ради ГО "Бюро правди"
0
76

Сага з Металістом триває

Новина про те, що 30 листопада 2015 року знято арешт з активів Публічного акціонерного товариства «Футбольний клуб «Металіст» та знято заборону на відчуження акцій цієї компанії здивувало багатьох. Половина була здивована тим, що активи футбольного клубу були арештовані, а решта тим що арешт знято. При чому так же несподівано, як і його було накладено.

Своєю ухвалою, Господарського суду м. Києва, 15 липня 2014 року за позовом компанії ТОВ «Інтертрансгруп», як запобіжний захід, наклав арешт та заборону на відчуження майна ряду фірм, які за рішенням суду були повязанні з ПАТ «Брокбізнесбанк», ТОВ «СЕПЕК» і відповідно Сергієм Курченком. Серед цих компаній було і ПАТ «ФК «Металіст».

Вже тоді такий арешт став фактично судовим прецедентом, оскільки в Україні не було ситуацій, щоб у зв'язку з банкрутством банку, у власників та пов'язаних з ним фірм арештовували майно. Хоча сам арешт виглядав досить таки награною комбінацією, оскільки позивач – ТОВ «Інтертрансгруп» - компанія, основними видами діяльності якої, відповідно до ЄДР, є наступні:

-вантажний автомобільний транспорт (основний);

-технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів;

-вантажний залізничний транспорт;

-інший пасажирський наземний транспорт, н. в. і. у.;

-інша допоміжна діяльність у сфері транспорту;

-надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.

Проте цій компанії дивним чином вдалось акумулювати права вимоги до ПАТ «Брокбізнесбанк» в сумі 1 233 270 514,37 грн. (зокрема за договорами відступлення права вимоги від 26.06.2014 № 26-06 на суму 233 402,74 грн, від 27.06.2014, № 27-06 на суму 51 365 985,95 грн, договором від 30.06.2014 № 30-06 на суму 1 125 289 667,91 грн, а всього на суму 1 176 889 056,60 грн,). Всі договори відступлення права вимоги були укладені перед самим поданням позову до суду – у червні 2014 року. Хоча ще 04.06.2014 року було уже розпочато процедуру ліквідації ПАТ «Брокбізнесбанк». У зв'язку з цим уже тоді мало б виникнути запитання: для чого підприємство, яке займається наданням транспортних послуг, зокрема активно співпрацювало із «Укрзалізницею» (за інформацією деяких ЗМІ, «Укрзалізниця» надавала необґрунтовані преференції для ТОВ «Інтертрансгруп», у вигляді заниження на 10 % коефіцієнтів), раптово набула прав вимог на близько 2 млрд. грн. до банку-банкрута, знаючи при цьому, що за історію незалежної України нікому не доводилось повертати борги з збанкрутілих банківських установ навіть на десятки мільйонів гривень?

Можливо тоді стояла ціль просто заблокувати активи і акції футбольного клубу? Підтвердженням цього може бути і те, що згодом ТОВ «Інтертрансгруп» втратило інтерес до судового позову. Спочатку, 02.12.2014 представники позивача звернулись із зменшенням позивних вимог – до 111 453 538,62 грн. А влітку 2015 року на два засідання, які по цій справі призначав суд, представники ТОВ «Інтертрансгруп» не зявлялись та не оплатили вчасно усіх судових зборів. У зв'язку з цим 09.09.2015 року Господарським судом м. Києва було залишено позов ТОВ «Інтертрансгруп» без розгляду. Тобто вже тоді де-факто втратила силу підстава арешту майна та акцій футбольного клубу «Металіст».

26 листопада 2015 року представники ПАТ «ФК «Металіст», у зв'язку з залишенням позову ТОВ «Інтертрансгруп» без розгляду, звернулись з заявою скасувати запобіжні заходи, тобто зняти арешт з активів та акцій клубу. Досить швидко – а саме 30 листопада 2015 року - Господарський суд м. Києва цю заяву задовольнив.

Найцікавішим являється те, що саме з моментом призупинення судової активності ТОВ «Інтертрансгруп» пов'язано поширення у ЗМІ інформації про можливе повернення футбольного клубу «Металіст» у власність олігарха Ярославського. Поширювалась інформація, що і губернатор Харківської області, і вболівальники, і навіть Григорій Суркіс просили Ярославського придбати у Курченка клуб.

Джерела повідомляють, що операція купівлі-продажу футбольного клубу готується насправді давно. І ще до листопадових рішень Господарського суду м. Києва уже було розпочато передпродажний аудит однією із київських компаній. Чи випадково все це?

Звичайно, врятувати футбольний клуб з такою багатою історією та враховуючи те, що за останні два роки українська футбольна першість втратила рекордну кількість клубів, є хорошою місією. Проте чи відповідає це державним інтересам? Звичайно ні, тому що рішенням Господарського суду від 30.11.2015 року було звільнено чергові активи так званого «злочинного режиму». Блокувавши їх за позовом приватної юридичної особи півтора роки держава не спромоглась подати власний позов. До речі, разом зі зняттям арешту з футбольного клубу «Металіст», було знято арешт з грошових коштів та майна материнської компанії Курченка «СЕПЕК» - фактично вершини злочинного айсберга. Державний бюджет України знову в прольоті, як і з Одеським нафтопереробним заводом.

Оригінал статті http://freshnews.kiev.ua/uk/news/publications/scandals/futbolnij-klub-chi-derzhavnj-jnteresi-sho-vazhlivjshe

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости спорта
ТЕГИ: Металлист,Александр Ярославский,Сергей Курченко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.